Fosfolipidy
Co to są fosfolipidy?
Fosfolipidy to związki chemiczne należące do grupy lipidów. Mają złożoną budowę – składają się z cząsteczek kwasów tłuszczowych, kwasu fosforowego oraz alkoholu. Fosfolipidy są ważnym budulcem organizmu człowieka, a przede wszystkim błon komórkowych. Najwięcej fosfolipidów występuje we krwi oraz tkance nerwowej. Fosfolipidy zmniejszają ryzyko wystąpienia marskości wątroby, przeciwdziałają miażdżycy, usprawniają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych oraz przyczyniają się do rozpuszczania cholesterolu w żółci. Niektóre fosfolipidy są wytwarzane przez organizm, ale można je też dostarczać wraz z pożywieniem. Naturalnymi źródłami fosfolipidów są żółtka jaj, soja, ryby i owoce morza, kiełki pszenicy, orzechy włoskie, szparagi czy wątróbka wołowa.
Fosfolipidy są także stosowane w kosmetyce. Wykazują zarówno działanie hydrofilowe, jak i hydrofobowe. Dzięki temu w kosmetyce mogą pełnić funkcję liposomów – mikroskopijnych cząsteczek, w których umieszcza się różne substancje takie jak składniki leków, witamin czy kosmetyków. Fosfolipidy wspomagają transportowanie składników aktywnych w głąb naskórka. Ponadto mogą być naturalnymi emulgatorami, które są niezbędne w procesie produkcji emulsji.
Fosfolipidy mają również właściwości:
- nawilżające i natłuszczające,
- regulujące aktywność gruczołów łojowych,
- łagodzące podrażnienia skóry,
- zmiękczające naskórek.
Fosfolipidy wchodzą w skład wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, między innymi kremów do twarzy i balsamów do ciała, które pomagają chronić skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych oraz przesuszeniem.