KAMFORA
Co to jest kamfora?
Kamfora to związek chemiczny pochodzenia organicznego, który należy do grupy terpenów. Kamfora pozyskiwana jest z drewna cynamonowca kamforowego. Można ją pozyskać zarówno w sposób naturalny, jak i syntetycznie, z wykorzystaniem pinenu. Kamfora w czystej formie ma biały kolor i postać stałą, ale w temperaturze pokojowej zmienia się w gaz, dlatego zaleca się trzymać ją w zamkniętym opakowaniu. Najczęściej jednak spotykana jest w postaci wygodnego w zastosowaniu olejku.
W olejku kamforowym oprócz kamfory znajdują się inne aromatyczne terpeny, pinen, alkohol, kamfen, safrol i borneol, którym substancja ta zawdzięcza typowy, intensywny zapach. Ze względu na swoje właściwości, kamfora jest wykorzystywana w medycynie, aromaterapii oraz przy produkcji środków do dezynfekcji i kosmetyków.
Kamfora działa antyseptycznie – pomaga pozbyć się bakterii i grzybów, a także znieczulająco i rozkurczowo – jest częstym składnikiem maści na stawy, mięśnie, preparatów na opryszczkę i kremów do masażu. Pomaga też pozbyć się obrzęków i działa przeciwzapalnie – okłady z olejku kamforowego polecane są np. podczas leczenia zapalenia ucha. Olejek kamforowy pobudza też metabolizm, zmniejsza napięcie nerwowe i przyspiesza przepływ krwi, a inhalacje z jego zastosowaniem pomagają oczyścić górne drogi oddechowe.
Kamfora znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Jest ona częstym składnikiem kosmetyków przeciwtrądzikowych: działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, zmniejsza obrzęki i zapobiega przebarwieniom.