LEBIODKA
Co to jest lebiodka?
Lebiodka (łac. Origanum vulgare) to gatunek wieloletniej, zielonej byliny z gatunku jasnotowatych – popularnie jest on nazywany oregano. Czasami bywa wybarwiona na purpurowo. Lebiodka rośnie w Afryce Północnej, Europie i w Azji. Osiąga do 80 cm wysokości. Na jajowatych liściach widać półprzezroczyste gruczoły, które wytwarzają olejek eteryczny z oregano. Olejek ten zawiera tymol, karwakrol, seskwiterpeny oraz garbniki, flawonoidy, fitosterole, kwas rozmarynowy, kawowy oraz ursolowy. Lebiodka jest wykorzystywana jako roślina lecznicza, do aromaterapii i w kuchni.
Olejek z oregano można stosować wewnętrznie, do picia w rozcieńczeniu z oliwą. Ma on silne właściwości antybakteryjne, dezynfekujące, działa też rozkurczowo, odtruwająco i moczopędnie. Zwiększa odporność, pomaga pozbyć się przeziębienia i reguluje pracę układu pokarmowego. Stosowany zewnętrznie do płukania gardła, ma działanie wykrztuśne, można też stosować go do kąpieli i jako środek na trudno gojące się rany – oregano działa regenerująco. Olejek z oregano ma również właściwości antygrzybiczne, dlatego jest częstym składnikiem preparatów do stóp i szamponów przeciwłupieżowych.
Olejek ten można stosować również do aromaterapii – usuwa on zmęczenie, ma działanie pobudzające i dodaje energii.
Ekstrakt z oregano jest wykorzystywany również przy produkcji kosmetyków. Z uwagi na swoje przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antybakteryjne właściwości, jest on często składnikiem kosmetyków do skóry z pierwszymi oznakami starzenia, trądzikowej, wrażliwej, tłustej i problematycznej.