MIRRA
Co to jest mirra?
Mirra to aromatyczna gumożywica z drzew z rodzaju balsamowców. Jest ona pozyskiwana głównie z dwóch gatunków: Commiphora abyssinica i Commiphora myrrha, choć możliwe jest również uzyskanie jej z Commiphora gileadensis czy Commiphora kataf. Żywica skrapla się sama na powierzchni kory – nie trzeba nacinać kory, by ją pozyskać. Mirra ma postać drobnych, kruchych kryształków w kolorze miodu. Ma ona przyjemny, słodkogorzki i lekko korzenny, drzewny zapach i smak – nadaje się do spożycia.
Niegdyś wykorzystywano ją leczniczo, jako lekarstwo w chorobach układu pokarmowego, rozrodczego, oddechowego i do higieny jamy ustnej. Mirra stosowana była również jako środek przeciwbólowy i do balsamowania zwłok. Eteryczny olejek z mirry współcześnie można wykorzystywać do inhalacji – świetnie udrażnia górne drogi oddechowe i zatoki. Mirra jest też środkiem przeciwbólowym – bywa składnikiem maści na mięśnie i stawy – łagodzi ból przy stłuczeniach i innych urazach. Obecnie najczęściej jest ona jednak wykorzystywana jako kadzidło w kościołach i w przemyśle kosmetycznym.
Mirra ma właściwości odkażające, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Łagodzi podrażnienia cery wrażliwej oraz przyspiesza regenerację i gojenie uszkodzonej skóry. Działa ściągająco – zmniejsza rozszerzone pory i bierze udział w odbudowie naskórka.
Z uwagi na działanie antybakteryjne i antyseptyczne, jest często wykorzystywana w kosmetykach do skóry z trądzikiem – przyspiesza gojenie zmian trądzikowych i ropnych skóry i zapobiega pękaniu naskórka, wzmacniając jego powierzchnię. Reguluje też produkcję sebum. Mirra jest wykorzystywana również w kosmetykach przeciwstarzeniowych – wygładza i ujędrnia skórę, a także opóźnia naturalne procesy starzenia.