Smacznie i roślinnie z Inką – odkryj przepisy na napoje roślinne, które pokochasz latem

2025-07-15
Smacznie i roślinnie z Inką – odkryj przepisy na napoje roślinne, które pokochasz latem

Dlaczego warto sięgnąć po napoje roślinne Inka?

Napoje roślinne od Inki mają przyjemny, delikatny smak, bez dodatku cukru – wyjątkiem jest napój sojowy, w którym zawartość cukru jest minimalna, dodana wyłącznie dla walorów smakowych. Ze względu na brak laktozy są idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją pokarmową. Warto również wspomnieć, że podobnie jak mleko, napoje roślinne również są źródłem wapnia, a także białka (sojowy), które wspierają kości i mięśni. Dodatkowo wzbogacone są o witaminy, Kokosowe od Inki zawiera witaminy D i B12, z kolei Owsiane – A, D, E, B2, B6 i B12. Dzięki szerokiej ofercie wariantów każdy znajdzie coś dla siebie.

Napoje roślinne Inka doskonale sprawdzają się nie tylko jako samodzielny napój, ale także jako składnik codziennej kuchni. To idealna propozycja na ciepłe dni – naturalne, smaczne i w 100% roślinne. Sprawdź nasze letnie inspiracje z Inką w roli głównej!

Przepisy z napojami roślinnymi Inka

TRUSKAWKOWA CHMURKA

Składniki:

100 ml Owsianego od Inki

120 g truskawek

100 ml śmietanki

1 łyżka miodu

Lód

 

Przygotowanie

Truskawki zblenduj z miodem. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z truskawkami. Do szklanki z kostkami lodu wlej Owsiane, na górę ułóż masę śmietankowo-truskawkową.

LODY BARDZO OWOCOWE

Składniki:

75 ml Sojowego od Inki

2 dojrzałe banany pokrojone w plastry i zamrożone

300 g zamrożonych, różnych owoców (truskawek, malin, jagód, wiśni)

miód lub inny słodzik do smaku

 

Przygotowanie

Banany, Sojowe i 150 g zamrożonych owoców blendujemy razem. Pozostałe 150 g owoców mieszamy razem z powstałą masą. Dosładzamy do smaku. Można podawać od razu po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w zamrażarce.

NOCNA OWSIANKA Z MALINAMI

Składniki:

200 ml Migdałowego od Inki

7 łyżek płatków owsianych

1 łyżeczka miodu

1 łyżka nasion chia

2 łyżki malin

ulubione owoce do posypania 


Przygotowanie

Płatki owsiane i nasiona chia, zalewamy Migdałowym i osładzamy miodem. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Mus malinowy przygotowujemy zgniatając owoce widelcem. Układamy na wierzchu owsianki i posypujemy ulubionymi owocami.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2025
Prawdziwe opinie klientów
4.7 / 5.0 4656 opinii
pixel