ZAPALICZKA
Co to jest zapaliczka?
Zapaliczka to rodzaj żywicodajnej byliny z gatunku selerowatych. W jej obrębie występuje ponad 200 gatunków. Porasta ona suche, nasłonecznione i trawiaste tereny oraz stoki wzgórz. Najwięcej rośnie w południowo-zachodniej i centralnej Azji, choć zapaliczka jest spotykana również w obszarze śródziemnomorskim i Chinach. Może osiągnąć nawet do 5 m wysokości. Pędy rośliny często pachną czosnkiem. Ze względu na swój dekoracyjny pokrój, zapaliczka często jest uprawiana w ogrodach.
Roślina jest wykorzystywana w ziołolecznictwie, do tworzenia przypraw, do wytwarzania perfum (z zapaliczki galbanowej powstaje olejek galbanum o świeżym, drzewnym i gorzkawym zapachu, stosowany w perfumach) i do przyprawiania dań (w Afganistanie i w Indiach stosowana jest zapaliczka cuchnąca, bardziej znana jako asafetyda). Zastępuje ona cebulę i czosnek w daniach kuchni azjatyckiej.
Roślina była wykorzystywana powszechnie również w lecznictwie. Żywica z zapaliczki była stosowana dawniej jako środek na drgawki. Napar z zapaliczki gatunku F. hermonis dzięki dużej zawartości kwasu ferulowego z jego pochodnymi rozszerza naczynia krwionośne i poprawia libido. Napar z zapaliczki stosowali również starożytni Grecy i Rzymianie na niestrawność. Zalecano go też osobom starszym i schorowanym, na poprawę odporności.
Zapaliczka występuje również w micie o Prometeuszu. Uważa się, że Prometeusz przetransportował ogień w powoli tlącej się łodydze zapaliczki – roślina ma zdolność podtrzymywania tlących się płomieni.