CEDR
Co to jest cedr?
Cedr to rodzaj długowiecznych, wysokich (do 40-50 m) drzew z rodziny sosnowatych. Może on żyć nawet 550 lat, a najwyższe cedry himalajskie mogą osiągnąć nawet 75 m wysokości. Cedr ma igły zebrane w pęczki, które nie opadają na zimę, a korona drzewa ma szeroki, rozłożysty pokrój. Cedr naturalnie rośnie w łagodnym klimacie, w obszarze Morza Śródziemnego na wysokości 1000-2200 m n.p.m. i w Himalajach (1500-3200 m.n.p.m.), choć w naturze można zobaczyć go również w Polsce. W 1965 r. w arboretum w Wojsławicach został posadzony cedr libański. W Polsce uprawiane są cedry lepiej przystosowane do ostrzejszych warunków pogodowych – głównie atlaskie.
Drewno cedru ma charakterystyczny, brązowo-czerwony kolor, jest lekkie, wydziela przyjemny zapach i jest odporne na gnicie. Niegdyś produkowano z niego statki i było wykorzystywane w budownictwie, jest też cenione w stolarstwie. Cedr libański, atlaski i himalajski, jest też uprawiany jako roślina ozdobna. Z pozostałości drewna cedrowego z cedru atlaskiego i cedru odmiany Virginia pozyskiwany jest olejek cedrowy. Olejek ten jest wykorzystywany przy produkcji kosmetyków i perfum. Jest on też stosowany jako baza kompozycji zapachowej, która przedłuża jej trwałość.
Cedr ma również właściwości lecznicze. Pierwsze wzmianki na temat jego właściwości zdrowotnych pochodzą z indyjskiej ajurwedy i sumeryjskich zapisów sprzed ok. 3000 lat p.n.e. Olej cedrowy (z szyszek) stosuje się w aromaterapii, a ponadto działa on przeciwbólowo, pomaga likwidować płytki miażdżycowe, wspiera pracę serca oraz leczenie cukrzycy i dolegliwości reumatycznych. Wspiera też regenerację skóry. Ekstrakt z cedru ma właściwości przeciwzapalne, pomaga zwalczać łupież i jest poprawia krążenie krwi – jest on często składnikiem kosmetyków antycellulitowych.