kwas gammalinolenowy (GLA)
Co to jest kwas gammalinolenowy (GLA)?
Kwas gammalinolenowy (GLA) to inaczej egzogenny, wielonasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6, którego organizm ludzki nie syntetyzuje – należy dostarczać go z zewnątrz, w diecie i za pomocą suplementacji. Należy on do grupy NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). Pojedyncza cząsteczka kwasu gammalinolenowego (GLA) składa się z 18 atomów węgla połączonych trzema podwójnymi wiązaniami.
Kwas gammalinolenowy (GLA) jest prekursorem prostaglandyny PGE typu 1. – przekształca się on w wyniku procesów chemicznych w organizmie w tę substancję. Rolą prostaglandyny PGE w organizmie człowieka jest regulowanie wielu procesów fizjologicznych. Działa też ona przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, proliferacyjnie (pomaga rozmnażać się komórkom w organizmie) i wpływa na kondycję skóry (poprawia mikrokrążenie krwi w skórze). Obniża też poziom lipidów w surowicy krwi.
Sam kwas gammalinolenowy (GLA) buduje fosfolipidowe błony komórkowe w organizmie i odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, dolegliwości i ich skutecznym leczeniu. Kwas ten wspiera leczenie astmy, atopowego zapalenia skóry, chorób oczu, układu krążenia, cukrzycy, neuropatii cukrzycowej, reumatoidalnego zapalenia stawów i osteoporozy. Ponadto łagodzi on objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).
W naturalnej formie kwas gammalinolenowy (GLA) znajduje się w oleju z wiesiołka, jest też obecny w oleju z ogórecznika i czarnej porzeczki. Optymalna bezpieczna dawka to ok. 2,8 g GLA dziennie, ale przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się z lekarzem, dietetykiem lub fitoterapeutą, który dopasuje ilość oraz częstotliwość stosowania do wieku i indywidualnych cech pacjenta.