LIMONEN
Co to jest limonen?
Limonen (inaczej określany jako D-limonen, L-limonen lub D, L-limonen) jest organicznym związkiem chemicznym z grupy monoterpenów. Odpowiada on za charakterystyczny zapach cytryn i to z ich skórki jest pozyskiwany. Znajduje się on również w innych cytrusach (limonce, pomarańczy czy grejpfrucie) oraz w kminku, mięcie czy w jałowcu.
Limonen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz jako substancja zapachowa w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym i do produkcji kosmetyków. W dużym stężeniu jest też substancją odtłuszczającą, czyszczącą i rozpuszczalnikiem. Limonen został zaaprobowany przez amerykańską Agencję Żywności i Leków w 1994 roku jako bezpieczna substancja zapachowa i spożywcza.
Limonen jest uważany za antyutleniacz i chroni serce. Ma też działanie antybakteryjne, antynowotworowe i przeciwzapalne: hamuje on działanie prozapalnych cytokin.
Limonen w kosmetyce, poza tym, że jest antyutleniaczem, zwiększa przyswajalność koenzymu Q10 oraz zapobiega destrukcji elastyny i białek, które odpowiadają z kolagenem za jędrność i elastyczność skóry – dlatego często znajduje się w składzie produktów do pielęgnacji skóry dojrzałej i przeciwstarzeniowych. Może też pełnić rolę konserwantu.
Limonen może wywołać reakcje alergiczne, zwłaszcza u osób ze skórą wrażliwą, dlatego kosmetyków z tym składnikiem nie poleca się alergikom. Może on podrażniać skórę i okolice oczu. Największy potencjał uczuleniowy zaobserwowano w przypadku limonenu poddanego oksydacji (w reakcji z tlenem), dlatego w przypadku kosmetyków z limonenem w składzie szczególnie istotne są warunki przechowywania, rodzaj opakowania oraz czas kontaktu substancji z powietrzem.