NNKT
Co to są NNKT?
NNKT to inaczej Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – egzogenne związki niezbędne do funkcjonowania organizmu. Są one obecne w pożywieniu, można je też suplementować – organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć.
Rozróżnia się jedno- i wielonasycone NNKT. Do pierwszej grupy można zaliczyć przede wszystkim kwas oleinowy. Do drugiej należą podgrupy omega-3 i omega-6. NNKT występują przede wszystkim w tłuszczach roślinnych, rybach, a także nasionach, orzechach i tofu, choć można je spotkać również w zielonych warzywach i algach.
NNKT są bardzo ważne dla rozwoju intelektualnego i procesów myślowych: zapamiętywania i uczenia się. Kwas oleinowy wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego – reguluje on wydzielanie żółci, co zmniejsza ryzyko zgagi i niestrawności.
Niedobór omega-3 w diecie dziecka może prowadzić do zahamowania rozwoju psychoruchowego dziecka, a u wcześniaków nawet do retinopatii (zaburzeń wzroku, włącznie z jego utratą). U dorosłych niedobór omega-3 może skutkować zaburzeniami emocjonalnymi. NNKT Omega-3 wzmacniają też odporność na choroby i infekcje.
Kwasy omega-6, w tym kwas gammalinolenowy (GLA) łagodzi nerwobóle związane z neuropatią cukrzycową i hamuje aktywność komórek nowotworowych. Jego niedobór może zwiększać ryzyko osteoporozy.
Badania wykazują, że nadmiar kwasów NNKT omega-6 w stosunku do omega-3 powoduje stany zapalne i może prowadzić do nowotworów, dlatego zaleca się, aby kwasy omega-6 i omega-3 były spożywane we właściwych proporcjach: od 1:1 do 1:4 (by kwasów omega-6 było w diecie proporcjonalnie mniej niż omega-3).