Algi
Co to są algi?
Algi to samożywne organizmy o beztkankowej budowie, żyjące w środowisku wodnym lub lądowym o wysokiej wilgotności. Inaczej są one nazywane glonami. Jadalne niby-liście i niby-łodygi alg pobierają wodę i składniki odżywcze. Największe algi osiągają nawet kilka metrów wysokości, choć zdarzają się również gatunki o wielkości zaledwie kilku milimetrów. W przyrodzie wyróżnia się nawet kilkadziesiąt tysięcy gatunków tej rośliny.
Algi z uwagi na swój wyjątkowo odżywczy skład, są zaliczane do superżywności (superfood). W większości (85%) składają się one z wody, ale zawierają też dużą ilość białka (aminokwasów) takich jak m.in. glicyna, alanina, asparagina, lizyna, seryna, izoleucyna, walina czy tryptofan. Są one też cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, C, D i E i minerałów, w tym cynku, jodu, żelaza, wapnia, miedzy, magnezu, manganu czy bromu. Algi zawierają też antyutleniacze (polifenole) oraz naturalne barwniki, w tym chlorofil, który korzystnie wpływa na ludzki organizm.
Glony ze względu na swoje wartości odżywcze są wykorzystywane również w kosmetologii. Kosmetyki z algami w składzie przyspieszają regenerację naskórka i wspierają gojenie blizn, a także odmładzają, nawilżają, normalizują produkcję sebum i pobudzają mikrokrążenie w skórze i zmniejszają obrzęki. Dzięki obecności kwasów tłuszczowych glony chronią i ujędrniają skórę. Są one wykorzystywane najczęściej w kosmetykach do skóry z pierwszymi oznakami starzenia, wymagającej regeneracji oraz dojrzałej.