Miód gryczany - Twój sprzymierzeniec w walce o witalność i dobre zdrowie
Dobro prosto z natury - jak pozyskiwany jest miód gryczany?
Zacznijmy od podstawowej kwestii, a więc pochodzenia miodu gryczanego, które dla wielu może się okazać zaskakujące. Złocisty nektar o charakterystycznym, piekącym posmaku pełen leczniczych właściwości oraz wartości odżywczych pozyskuje się z gryki zwyczajnej, a więc rośliny jednorocznej pochodzącej oryginalnie ze środkowej oraz wschodniej Azji, którą obecnie uprawia się także w Polsce, jako że optymalne warunki do prawidłowego rozwoju oraz wzrostu zapewnia jej właśnie klimat umiarkowany. Uznawana za roślinę leczniczą gryka kwitnie w okresie letnim (od lipca do sierpnia) i to właśnie wówczas jej białe, różowe oraz czerwone kwiaty zapylane są przez pszczoły i muchówki. Pisząc o pochodzeniu miodu gryczanego, warto podkreślić fakt, że to właśnie wspomnianym, drobnym kwiatom "płynne złoto" zawdzięcza swój głęboki aromat, który znakomicie współgra ze słodkimi i pikantnymi akcentami odczuwalnymi w jego smaku.
Właściwości zdrowotne miodu z gryki
Niespotykany smak miodu gryczanego, który szczególnie przypodobali sobie wielbiciele korzennych, ziołowych oraz karmelowych nut nie jest bynajmniej jego jedynym atutem. Miód z gryki może się bowiem pochwalić imponującą ilością właściwości zdrowotnych, które jednoznacznie przemawiają za jego zakupem i dodaniem choćby niewielkiego słoiczka do domowej, kuchennej spiżarni. Wysokokaloryczny (i zarazem spalany przez organizm w niemal 80%) miód przez wielu zgodnie określany jest mianem jednego z najbardziej wartościowych i rzeczywiście ciężko jest się z tym nie zgodzić, ponieważ bogaty jest on w łatwo przyswajalne żelazo, magnez, rutynę (której na próżno jest szukać w innych miodach nektarowych), potas, fosfor, bór, sód, miedź, cynk, a także mangan. Ponadto, ciemnobrązowy miód z gryki jest także źródłem witaminy C, tych z grupy B, jak i również zawiera amylazy, inwertazy i fosfatazy, a więc enzymy. Biorąc pod uwagę tak bogaty skład nikogo nie powinien dziwić fakt, że w przypadku prozdrowotnych właściwości miodu gryczanego możemy mówić o naprawdę długiej liście i odpowiedź na pytanie czy spożywanie miodu zawierającego w 100g około 340 kcal faktycznie jest dobrą praktyką nasuwa się sama.
Do najważniejszych właściwości zdrowotnych oraz leczniczych miodu gryczanego możemy zaliczyć:
- Oczyszczanie oraz wzmacnianie naczyń krwionośnych, co możliwe jest dzięki zawartości wspomnianej wcześniej rutyny. Dodatkowo to właśnie za jej sprawą zapobiega się rozkładowi oraz znacznie poprawia się przyswajalność witaminy C i cennych aminokwasów, a także rzeczywistością staje się znacznie przyspieszenie gojenia się ran. Z uwagi na zawartość rutyny miód z gryki poleca się zwłaszcza osobom starszym borykającym się z różnorakimi problemami z układem krwionośnym, gdyż cukry proste zwarte w miodzie wchłaniają się do krwiobiegu w efekcie czego są w stanie niemalże natychmiast odżywić mięsień sercowy i odciążyć pozostałe organy;
- Fakt iż działa on niczym naturalny, pozbawiony chemii antybiotyk i tworzy barierę ochronną dla organizmu przed rozmaitymi chorobami, a ponadto dzięki zwartości inhibin przy regularnym spożywaniu jest w stanie efektywnie poprawić odporność organizmu, co z pewnością docenisz przy najbliższym okresie przeziębień;
- Działanie odtruwające oraz oczyszczające wątrobę co z kolei wpływa na znacznie lepszą pracę narządu odpowiedzialnego m.in. za detoksykację ludzkiego organizmu. Zdolność ta jest niezwykle cenna nie tylko w przypadku schorzeń wątroby czy też układu odpornościowego, ale również w profilaktyce wspomnianych dolegliwości;
- Ochronę nerek oraz wątroby przed uszkodzeniami dzięki wysokiej zawartości choliny, a więc organicznego związku chemicznego, którego znacznie bardziej popularną nazwą jest witamina B4, występującego w mleku, rybach, mięsie, warzywach kapustnych, kiełkach pszenicy czy też brokułach; Zwiększenie poziomu antyoksydantów w organizmie czyli najprościej mówiąc przeciwutleniaczy wspomagających ochronę organizmu przed uszkodzeniami wywoływanymi przez działanie tzw. wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za przyspieszenie procesu starzenia się skóry;
- Poprawę działania układu nerwowego oraz pracy serca dzięki zawartości magnezu i żelaza niezwykle cennego również w przypadku zmagania się z niedokrwistością zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci; Wzrost poziomu hemoglobiny przyspieszającej odnowę ciała oraz przywrócenie mu/zwiększenie jego siły po inwazyjnych operacjach chirurgicznych czy też kuracjach mających na celu poprawę zdrowia; Pozytywny wpływ na poprawę pamięci, wzroku oraz słuchu, które wraz z upływem lat mimowolnie ulegają pogorszeniu;
- Działanie antynowotworowe, a także zdolność do usuwania pierwiastków promieniotwórczych z surowicy krwi;
- Zdolność do dezynfekcji ran oraz zapobiegania tworzenia się nieestetycznych blizn;
- Zbawienny wpływ na skórę, którą miód z gryki nie tylko rozjaśnia, ale też wygładza i to właśnie z tego względu znaleźć go można w składzie licznie dostępnych na rynku kosmetyków dedykowanych do pielęgnacji.
Gdzie znajduje zastosowanie płynne, gryczane złoto?
Nektar z gryki nie jest jednak tylko i wyłącznie wykorzystywany jako składnik wspomnianych wcześniej kosmetyków, takich jak chociażby przeciwzmarszczkowe i wygładzające skórę kremy do twarzy, nawilżające maseczki, regenerujące balsamy do ciała czy też wzmacniające oraz przeciwłupieżowe odżywki do włosów.Miód gryczany ma zastosowanie również w kuchni, gdzie może być wykorzystywany do słodzenia herbaty, kawy oraz innych napojów, a także pełnić rolę zdrowszej alternatywy dla cukru będącego nieodłącznym składnikiem pieczonych w domu ciast. Ponadto pozostając w kuchennych klimatach, gryczany miód znakomicie sprawdzi się także jako zdrowy i cenny dodatek do pieczonych mięs, gulaszów, aromatycznych sosów oraz nalewek. Warto także nadmienić fakt, że może być on stosowany jako bezpośredni opatrunek na rany usuwający z nich wilgoć, gdyż dzięki niskiemu pH oraz wysokiej zawartości cukru miód gryczany zapobiega rozwojowi bakterii.Nie mamy więc najmniejszych wątpliwości, że nektar z gryki warto dodać do swojej codziennej diety czy też regularnie wykonywanych zabiegów pielęgnujących ciało. Jeśli podzielasz naszą opinię, to z pewnością ucieszy Cię fakt, że już teraz znajdziesz go właśnie w sklepie nabea.pl zarówno w postaci wielozadaniowego nektaru, jak i dodatku do BIO produktów spożywczych oraz cennego składnika naturalnych kosmetyków.