Proteiny
Czym są proteiny?
Proteiny to białka proste (aminokwasy połączone wiązaniami peptydowymi), które są podstawowym budulcem organizmu. Proteiny są ważnym składnikiem Naturalnego Czynnika Nawilżającego NMF (Natural Moisturizing Factor) obecnego w warstwie rogowej naskórka, mają więc wpływ na wygląd i elastyczność skóry.
Są one składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Proteiny regenerują, nawilżają i uelastyczniają skórę. Wspomagają też proces gojenia, wzmacniają oraz poprawiają jej strukturę. Stosowane do włosów, zwiększają ich objętość, wygładzają, nabłyszczają, nawilżają, uelastyczniają je, zmiękczają, ułatwiają rozczesywanie i nadają im zdrowy wygląd. Proteiny (szczególnie keratyna) odżywiają i wzmacniają też płytkę paznokci.
Większość protein, które można znaleźć w kosmetykach, ma w składzie postać hydrolizatu. Podczas hydrolizacji cząsteczki białek są rozkładane na mniejsze fragmenty. Proteiny poddane temu procesowi różnią się między sobą zdolnością wchłaniania i zatrzymywania wody oraz zdolnością do wytworzenia filmu.
Najczęstszymi proteinami wykorzystywanymi w kosmetyce są kolagen, elastyna i keratyna. Szczególnie ceniony jest kolagen, którego zdolność do zatrzymywania wody w skórze i przenikania do skóry właściwej udowodniono naukowo. Preparaty z kolagenem są cenione szczególnie przez osoby o dojrzałej skórze. Przy produkcji kosmetyków wykorzystuje się także proteiny mleka, jedwabiu i, coraz częściej, proteiny roślinne, pozyskane z grochu, owsa, pszenicy czy soi.