Osocze
Co to jest osocze?
Osocze to główny, płynny składnik krwi, który stanowi ok. 55% jej objętości. Jest ono inaczej nazywane plazmą. 90% osocza stanowi woda. Reszta to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), cukry, kwasy tłuszczowe, cholesterol, enzymy, lipoproteiny, związki nieorganiczne (jony dwuwęglanowe i fosforanowe, jony metali i związki azotowe), białka i czynniki krzepnięcia krwi.
Osocze w ludzkim organizmie odpowiada za transport składników odżywczych (leukocytów, erytrocytów, płytek krwi, białek, glukozy, lipidów i hormonów) do komórek. Osocze odprowadza też produkty metabolizmu do wątroby, płuc i nerek. Osocze ma stałe ciśnienie osmotyczne. Dzięki zawartości jonów jest też odpowiedzialne za utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Osocze jest przydatne również w diagnostyce chorób. Obecne w osoczu czynniki krzepnięcia krwi zabezpieczają organizm przed zakrzepami i nadmiernym rozrzedzaniem się krwi — dzięki osoczu krew ma właściwą konsystencję.
Osocze zawiera dużą ilość płytek krwi, dlatego jest ono wykorzystywane w leczeniu schorzeń i urazów stawów rąk, stóp, bioder czy kolan. Płytki krwi przyspieszają regenerację i gojenie ran. Białka osocza są stosowane u osób chorych na hemofilię, chorobę von Willebranda i podczas krwotoków. Albuminy obecne w osoczu stosuje się w leczeniu oparzeń, chorób nerek oraz wątroby. Osocze stosowane jest również u osób z zaburzeniami pracy układu immunologicznego towarzyszącymi innym chorobom, w tym np. nowotworom. Osocze pomaga też wyleczyć wściekliznę, tężec oraz ospę wietrzną.