Lipidy
Co to są lipidy?
Lipidy (inaczej tłuszczowce) to związki o różnej budowie, lecz podobnych właściwościach, złożone z kwasów tłuszczowych (nienasyconych lub nasyconych) i alkoholu, połączone wiązaniem estrowym. Ze względu na budowę cząsteczkową lipidy można podzielić na proste (w wiązaniu występuje wyłącznie cząsteczka alkoholu i kwasów tłuszczowych) i złożone, w których oprócz nich znajduje się również cząsteczka białka lub cukru. Można podzielić je również według konsystencji na lipidy ciekłe i stałe oraz pochodzenia: na roślinne i odzwierzęce. Lipidy są nierozpuszczalne w wodzie. Rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, np. chloroformie.
Zadaniem lipidów w organizmie jest magazynowanie energii w tkance tłuszczowej. Chroni ona narządy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi i przed nadmierną utratą ciepła. Lipidy ponadto pozwalają wchłaniać witaminy A, D, E i K w diecie (rozpuszczają się one właśnie w tłuszczach). Biorą też udział w syntezie hormonów steroidowych i są ważnym budulcem błon komórkowych.
Lipidy pełnią też ważną funkcję w kosmetyce. Są one cennym składnikiem kosmetyków odżywczych i ochronnych, w tym emolientów zalecanych dzieciom, alergikom i osobom z Atopowym Zapaleniem Skóry. Lipidy, w tym ceramidy, pomagają odbudowywać płaszcz hydrolipidowy skóry, kojąc ją, łagodząc świąd oraz zabezpieczając przed przesuszeniem i podrażnieniami. Kosmetyki z lipidami w składzie mają działanie regenerujące, dlatego są polecane również do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej.