Jak jeść goździki i na co pomagają?

2023-02-27
Jak jeść goździki i na co pomagają?

Goździki od stuleci wykorzystywane były jako aromatyczna przyprawa o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Po raz pierwszy zostały opisane w Chinach w 400 r. p.n.e. Ponadto znane były medycynie starożytnych Greków, którzy wykorzystywali je jeszcze przed powstaniem Imperium Rzymskiego.[1] W dzisiejszym artykule omówimy właściwości lecznicze goździków i ich zastosowanie w gastronomii.

Goździk - działanie lecznicze

  • Naturalność

Goździkowiec wonny jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny mirtowatych. Naturalnie występuje w klimacie zwrotnikowym, m.in. na terenach Filipin, Indonezji oraz w Indiach Zachodnich. W celach medycznych wykorzystuje się suszone pąki kwiatowe, które następnie mogą być poddane destylacji w celu wyprodukowania ekstraktu. Właściwości zdrowotne goździków wynikają z zawartego w nich olejku eterycznego jakim jest eugenol. Ponadto znajdziemy w nim garbniki, kwas oleanolowy oraz związki śluzowe.[2]

Goździki - jak stosować?

Goździki dodane do herbaty działają rozgrzewająco, przez co mogą stanowić doskonałe narzędzie walki z przeziębieniem. Goździki na ból gardła oraz zapalenie błony śluzowej nosa są stosowane ponieważ hamują rozwój drobnoustrojów. Znajdują przy tym zastosowanie w farmakologii oraz stomatologii. Goździki na ból zębów wykazują działanie antyseptyczne i dezynfekcyjne. Łagodzą również objawy zapalenia dziąseł. Napar może być stosowany także w leczeniu infekcji grzybiczych, np. grzybicy języka.[3]

Olejek z goździków sprawdza się także w aromaterapii oraz masażu. Dodatek olejku z goździków łagodzi bowiem bóle reumatyczne i mięśniowe. Ponadto jako przyprawa korzystnie wpływa na trawienie, wzdęcia oraz nudności.[4]

Goździki - skutki uboczne

Czy goździki mają skutki uboczne? Stosowanie zbyt silnych dawek olejku eterycznego może powodować podrażnienia oraz alergie kontaktowe. Należy zatem zrezygnować z bezpośredniego nakładania wyciągu na skórę i pamiętać o rozcieńczaniu go wybranym preparatem pielęgnacyjnym.[5]

 

 

Goździk mielony - zastosowanie w kuchni

Oprócz wyjątkowych właściwości leczniczych, goździki cenione są także ze względu na swój niepowtarzalny korzenny aromat. W ofercie naszego sklepu Nabea znajdziesz wysokiej jakości przyprawy z goździków, które możesz dodać do pasztetów, farszów mięsnych oraz duszonej wołowiny. Przyprawa sprawdzi się także jako dodatek do potraw z dziczyzny. Wzbogaci przy tym smak dań z czerwonej i białej kapusty.[6] Ponadto bywa wykorzystywane w deserach, kompotach oraz przetworach owocowych.[7]

Sproszkowane goździki nie tylko nadają wspomnianym potrawom wyjątkowy smak, ale także korzystnie wpływają na trawienie. Mogą być stosowana w lekkostrawnych dietach papkowatych zalecanych w przypadku występowania dolegliwości ze strony jamy ustnej i przełyku. Stanowią tym samym świetny dodatek do dań pacjentów po przebytych interwencjach stomatologicznych.[8] W codziennej diecie warto sięgać po przyprawy o właściwościach terapeutycznych, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu.

 

 



[1]Anna Kędzia et. al., Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego, Postępy Fitoterapii, nr 1/2014, s. 15.

[2]Anna Kędzia et. al., Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego, Postępy Fitoterapii, nr 1/2014, s. 15.

[3]Krystyna Nowak et. al., Olejek goździkowy - właściwości i zastosowanie, Chemik, t. 66, nr 2/2012, s. 146-147; Grażyna Tworek, https://utw.urk.edu.pl/index/site/6166/8716 (19.02.2023).

[4]Krystyna Nowak et. al., Olejek goździkowy - właściwości i zastosowanie, Chemik, t. 66, nr 2/2012, s. 147

[5]Krystyna Nowak et. al., Olejek goździkowy - właściwości i zastosowanie, Chemik, t. 66, nr 2/2012, s. 147

[6]Agnieszka Orkusz, Ludmiła Bogacz-Radomska, Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, vol. 4, nr 27/2017, s. 61.

[7]Małgorzata Pucek, Zioła i rośliny przyprawowe - znaczenie w żywieniu i wykorzystanie w kuchni, https://www.cdr.gov.pl/images/Brwinow/aktualnosci/2019/Ziola%20i%20rosliny%20przyprawowe.pdf (19.02.2023), s. 9.

[8]Agnieszka Orkusz, Ludmiła Bogacz-Radomska, Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, vol. 4, nr 27/2017, s. 58,

 

 

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

 Dary Natury − Goździki − 30 g
Dary Natury

Dary Natury − Goździki − 30 g

8,54 zł
pkt.
24h
 Goździki całe 10 g
Ten Smak

Goździki całe 10 g

2,38 zł
pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 4513 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-22
Szybko i sprawnie wczoraj zamówiona dzisiaj odebrana Super
2024-11-01
Szybkoo
pixel