Majeranek - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Majeranek to niezwykle aromatyczne zioło, chętnie wykorzystywane w kuchni polskiej. Roślina ta należy do rodziny jasnotowatych i wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Rośnie dziko jedynie na Cyprze i w Turcji, a w naszym kraju często uprawiana jest na terenach rolniczych, jak i prywatnych działkach. Majeranek to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy i składników odżywczych.
Majeranek- właściwości
W majeranku znajdziemy wiele ważnych dla naszego zdrowia składników, takich jak: flawonoidy, garbniki, taniny, fosfor, potas, wapń, mangan, żelazo, beta-karoten, witaminy z grupy B, witamina A, witamina C czy związki fenolowe. Składniki o najwyższej aktywności obecne są w samym olejku eterycznym, a należy do nich terpineol i borneol. Drogocenne właściwości majeranku znane są i wykorzystywane od wieków w ziołolecznictwie ludowym. Zioło to działa:
- antyoksydacyjnie,
- moczopędnie,
- rozkurczowo,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwzapalnie,
- przeciwbólowo,
- uspokajająco.
Majeranek na katar
Majeranek to skuteczny sposób na uciążliwy katar. Na tą dolegliwość roślina ta jest stosowana od dawna w naturalnej medycynie ludowej. Zioło to niweluje przekrwienie oraz obrzęk błony śluzowej nosa, przez co ułatwia oddychanie. Zmniejsza też intensywność kataru, zwłaszcza na początku rozwoju infekcji. Majeranek w formie maści łagodzi stany zapalne przewodów nosowych i odtyka nos. Jest to naturalny produkt, dzięki czemu mogą go używać osoby dorosłe, jak i dzieci. Jak udowodniły badania, majeranek wyróżnia się działaniem przeciwwirusowym, antybakteryjnym, przeciwutleniającym i antyseptycznym.[1] Ponadto, ze względu na zawartość cennych witamin i pierwiastków, wzmacnia układ odpornościowy i przyśpiesza eliminację uciążliwych dolegliwości.
Napar z majeranku na zatoki
Napar z majeranku przynosi też ukojenie w przypadku problemów z zatokami. W tym wypadku niezwykle istotne są jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Można go stosować w postaci maści czy też inhalacji. Wystarczy sięgnąć po olejek z majeranku i dodać kilka kropel specyfiku do dyfuzora, aby odczuć wyraźną ulgę.
Herbata majerankowa na kaszel
Zioło to wykazuje się też działaniem wykrztuśnym. Majeranek jest pomocny w szczególności w przypadku suchego kaszlu.[2] Wspiera on usuwanie wydzieliny, a przy tym ułatwia swobodne oddychanie. Co ciekawe, często w ziołolecznictwie przyprawę stosuje się także na zapalenie oskrzeli. Aby zrobić napar, wystarczy zalać wrzątkiem suszony majeranek (1 szklanka wody na 2-3 łyżki zioła), po czym odczekać 10-15 minut. Taki specyfik sprawdzi się też do płukania gardła.
Majeranek na odchudzanie
Regularne picie naparu z majeranku wspiera proces odchudzania. Zioło przyczynia się do przyśpieszenia procesów metabolicznych. Pobudza ruchy perystaltyczne jelit, co wpływa na regulacje cyklu wypróżnień. Przyprawa stymuluje wydzielanie kwasów żołądkowych i przeciwdziała wzdęciom. Dzięki niej łatwiej uzyskamy piękną, szczupłą sylwetkę.
Majeranek na trawienie
Aromatyczny majeranek wykorzystywany jest także przy wielu dolegliwościach trawiennych. Substancje w nim zawarte usprawniają pracę układu trawiennego. Majeranek swój korzystny wpływ na układ pokarmowy zawdzięcza właściwościom antyseptycznym i żółciopędnym, jak i pobudzającym wydzielanie soków trawiennych.[3] Sprawdza się na problemy trawienne, biegunki czy bóle brzucha. Dodatkowo przyprawa ta działa wiatropędnie.
Majeranek na żołądek
Wrzody żołądka są dosyć powszechnym problemem. Ich głównym objawem jest ból brzucha, jak i uczucie palenia w nadbrzuszu. Majeranek jest w stanie wspierać walkę z wrzodami żołądka. Oprócz tego przyprawa ta ochrania przewód pokarmowy, jak i eliminuje występowaniu uciążliwych dolegliwości. Obecne w nim gorycze pobudzają wydzielanie soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych.[4] Warto też dodać, że majeranek ma właściwości rozluźniające mięśniówkę.
Majeranek- zastosowanie
Majeranek to zioło o wszechstronnym zastosowaniu. Można dodać go do mięs (baranina, wieprzowina) czy zup (z fasoli, grochu). Jest świetną przyprawą zwłaszcza do dań ciężkostrawnych. Sięga się po niego także zamiast soli, ponadto stanowi niekiedy alternatywę dla oregano. Majeranek występuje w wielu postaciach, jak na przykład: maść majerankowa, olejek z majeranku, suszone zioło, herbata z majeranku, syrop z majeranku.
Majeranek- przeciwwskazania
Zioło to nie jest zalecane kobietom w ciąży czy karmiącym piersią. Ponadto nie należy po niego sięgać w przypadku stosowania leków przeciwzakrzepowych. W tym wypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem. Przyprawa ta wchodzi też w reakcję z lekami przeciwcukrzycowymi i obniża poziom glukozy we krwi. U osób uczulonych na miętę, oregano, szałwię, lawendę czy bazylię, może wywołać reakcję alergiczną.
Majeranek to zioło o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest cennym źródłem antyoksydantów i witamin. Warto więc uwzględnić go w naszej codziennej diecie.
[1] K. Nowak, J. Ogonowski, Olejek majerankowy, jego charakterystyka i zastosowanie, Chemik 2010, 64, 7-8, 539-548
[2] Orkusz A., Bogacz-Radomska L. Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie (2017) 4, 55-65.
[3] Rośliny w naukach medycznych i przyrodniczych - przegląd i badania, red. Mariola Janiszewska, Wyd. Naukowe Tygiel, Lublin 2020
[4] M. Leśnicka, Zielska, zioła i ziółka, Tower Press, Gdańsk 2000, s. 51-52