Olej kukurydziany
Olej kukurydziany
Olej kukurydziany jest pozyskiwany z zarodków, które znajdują się wewnątrz ziaren kukurydzy. Pod względem składu chemicznego olej kukurydziany zawiera 95-99% glicerydów kwasów tłuszczowych (głównie omega-6) oraz kwasy tłuszczowe nasycone i jednonasycone (kwas oleinowy).
Ma on jasnożółty kolor i mało wyrazisty smak oraz wysoką temperaturę dymienia (232 st. C). Proporcje między kwasami omega-6 i omega-3 w tym oleju wynoszą 46:1, podczas gdy najkorzystniejsze dla zdrowia 2:1. Ze względu na tą dysproporcję olej kukurydziany nie powinien być w kuchni stosowany jako olej podstawowy. Ponadto podczas podgrzewania go wytwarza się rakotwórczy akrylamid, dlatego zaleca się spożywanie tego oleju na zimno. Głównym producentem oleju kukurydzianego są Stany Zjednoczone.
Spożywany w niewielkich ilościach, pomaga regulować poziom złego cholesterolu, zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej, dba o mięśnie i naczynia krwionośne. W zbyt dużych ilościach działa zapalnie: może nasilać ból mięśni i stawów.
Olej kukurydziany znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Olej ten jest uważany za jeden z najbogatszych w fitosterole i tokoferole (prekursora witaminy E). Fitosterole pobudzają syntezę kolagenu i hamują rozpad elastyny, zaś witamina E to ceniony antyutleniacz - dlatego olej kukurydziany jest częstym składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych. Olej kukurydziany odżywia skórę i łagodzi podrażnienia, a także odmładza wygląd skóry. Sprawdza się też w pielęgnacji włosów i paznokci.