Flawonoidy
Co to są flawonoidy?
Flawonoidy to związki pochodzenia roślinnego o właściwościach prozdrowotnych. Są one jednocześnie barwnikami warzyw i owoców. Często nadają one im również smak i zapach i chronią je przed promieniowaniem ultrafioletowym, owadami, grzybami. Regulują też ich wzrost i są odpowiednikiem hormonów. Pierwszy flawonoid został odkryty w 1930 roku i nazwany rutyną. Początkowo był on uważany za witaminę i nazwany witaminą P.
Obecnie do flawonoidów zalicza się ponad 1000 związków podzielonych na grupy, w tym m.in. antocyjany (obecne w czerwonych owocach, w tym truskawkach, wiśniach czy czarnej porzeczce), flawanony (w cytrusach), flawanole (znaleźć je można m.in. w jabłkach i kiwi), izoflawony (w roślinach strączkowych) oraz flawonole (w cebuli, jagodach czy kapuście).
Najwięcej flawonoidów znajduje się w warzywach i owocach w postaci surowej – obróbka cieplna znacznie obniża ich ilość. Flawonoidy znajdują się też w zielonej herbacie i czerwonym winie.
Flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami, działają antynowotworowo, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Łagodzą też skutki menopauzy i przeciwdziałają miażdżycy. Ponadto obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i działają antywirusowo, moczopędnie.
Flawonoidy jako antyoksydanty opóźniają też procesy starzenia, przez co często są wykorzystywane w kosmetyce, szczególnie kosmetykach do twarzy. Wyciągi z roślin o wysokiej zawartości flawonoidów działają przeciwstarzeniowo, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, a także koją, łagodzą stany zapalne i nawilżają. Są też wykorzystywane w preparatach antycellulitowych do ciała.