Twój koszyk
Ilość produktów w koszyku: 0
Cena produktów łącznie: 0,00 zł
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Łącznie: 0,00 zł
(wraz z podatkiem)

Flawonoidy

2022-08-19

Co to są flawonoidy?

Flawonoidy to związki pochodzenia roślinnego o właściwościach prozdrowotnych. Są one jednocześnie barwnikami warzyw i owoców. Często nadają one im również smak i zapach i chronią je przed promieniowaniem ultrafioletowym, owadami, grzybami. Regulują też ich wzrost i są odpowiednikiem hormonów. Pierwszy flawonoid został odkryty w 1930 roku i nazwany rutyną. Początkowo był on uważany za witaminę i nazwany witaminą P. 

Obecnie do flawonoidów zalicza się ponad 1000 związków podzielonych na grupy, w tym m.in. antocyjany (obecne w czerwonych owocach, w tym truskawkach, wiśniach czy czarnej porzeczce), flawanony (w cytrusach), flawanole (znaleźć je można m.in. w jabłkach i kiwi), izoflawony (w roślinach strączkowych) oraz flawonole (w cebuli, jagodach czy kapuście).

Najwięcej flawonoidów znajduje się w warzywach i owocach w postaci surowej – obróbka cieplna znacznie obniża ich ilość. Flawonoidy znajdują się też w zielonej herbacie i czerwonym winie. 

Flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami, działają antynowotworowo, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Łagodzą też skutki menopauzy i przeciwdziałają miażdżycy. Ponadto obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i działają antywirusowo, moczopędnie. 

Flawonoidy jako antyoksydanty opóźniają też procesy starzenia, przez co często są wykorzystywane w kosmetyce, szczególnie kosmetykach do twarzy. Wyciągi z roślin o wysokiej zawartości flawonoidów działają przeciwstarzeniowo, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, a także koją, łagodzą stany zapalne i nawilżają. Są też wykorzystywane w preparatach antycellulitowych do ciała. 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2022
Prawdziwe opinie klientów
4.7 / 5.0 4720 opinii
pixel