Czym zastąpić słodycze? Pomysły na doskonałe desery bez cukru!
Spis treści:
- Co zamiast słodyczy? I co będziesz mieć z ich ograniczenia?
- Czym zastąpić słodycze? Poznaj słodkości w stylu Nabea!
- Co jeść zamiast słodyczy?
Co zamiast słodyczy? I co będziesz mieć z ich ograniczenia?
Lekarze biją na alarm – Polacy słodzą na potęgę. Według Głównego Urzędu Statystycznego zjadamy ponad 50 kg cukru na osobę. I zapewne na tym się nie skończy, bo spożyciu cukru w Polsce wzrasta z roku na rok. W 2005 r. statystycznie Polak spożywał 40,1 kg, w 2016 r. – 42,3 kg, w 2017 r. – 44,5 kg, a w 2018 r. już powyżej 50 kg (51,1 kg). Szacunkowo oznacza to, że spożywamy ok. 25-30 łyżeczek cukru każdego dnia.
Zaprotestujesz – bo ty przecież tyle nie słodzisz? Słodzisz, ale nawet o tym nie wiesz – tylko część spożywanego cukru pochodzi prosto z cukiernicy. Za zdecydowaną większość dziennego spożycia cukru odpowiada tzw. cukier ukryty, który znajduje się w części artykułów spożywczych, które nawet o to nie podejrzewasz…
I to nadal nie wszystko, bo cukier znajduje się np. także w chlebie, wędlinach (poprawia smak, kruchość i barwę mięsa), sosach sałatkowych light (tu zastępuje się nim tłuszcz) i owocach suszonych (np. jego dodatek zawiera m.in. żurawina suszona dostępna w większości supermarketów).
Skąd cukier w tak pozornie „niesłodkich” produktach? Po pierwsze, cukier może być używany w nich w roli konserwantu. A po drugie, cukier niejedno ma imię, bo w składzie artykułów spożywczych może występować np. jako:
- syrop z agawy,
- syrop/słodzik kukurydziany,
- melasa,
- syrop ryżowy,
- krystaliczna fruktoza/ fruktoza,
- dekstroza,
- organiczny odparowany sok z trzciny cukrowej,
- koncentrat soków owocowych,
- glukoza,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- sacharoza.
Dlaczego nadmiar cukru w diecie jest groźny?
Dieta bogata w cukier przyczynia się do tego, że aż 3 na 5 dorosłych Polaków ma nadwagę, a co 4 choruje na otyłość. Ta ostatnia zaś sprawia, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na ryzyko zachorowania na wiele chorób, zwłaszcza na cukrzycę typu 2. Jak wynika z danych NFZ w latach 2012-2017 stale wzrastała w Polsce liczba osób z cukrzycą. Szacuje się, że do 2025 r. będzie to wzrost na poziomie aż 941 tys. pacjentów w porównaniu do 2017 r.
Jakie korzyści odniesiesz, gdy wyeliminujesz cukier lub znacząco zmniejszysz jego ilość w diecie?
Na początku może to nie być łatwe – cukier uzależnia nas tak jak inne używki. Nie wierzysz? Jak wynika z badań, cukier aktywizuje w ludzkim systemie nerwowym dokładnie takie same szlaki, jak opiaty (heroina i morfina), a także kokaina czy nikotyna.
Gdy jesz czekoladę czy lody „na pocieszenie”, naprawdę czujesz się pocieszona – cukier fizjologicznie pobudza mózg do wytwarzania dopaminy, endorfin i serotoniny, czyli substancji odpowiedzialnych za to, że mamy dobry nastrój. To m.in. sprawia, że tak pożądamy cukru i spożywamy go aż blisko czterokrotnie więcej, niż potrzebujemy. A wszystko właśnie dlatego, że słodycze podnoszą poziom serotoniny i pojawiają nam humor - dlatego tak łatwi się od nich uzależnić.
Warto jednak przeprowadzić cukrowy detoks i uniezależnić się od cukierniczki. Dlaczego?
Co da Ci wyeliminowanie lub znaczące zmniejszenie ilości cukru w diecie?
- Schudniesz i pożegnasz się z efektem jo-jo. Organizm się wyreguluje, a masa ciała wróci do tej naturalnie dla ciebie najlepszej.
- Będziesz mieć zdrowsze zęby. Cukier to wspaniała pożywka dla bakterii powodujących próchnicę.
- Polepszy ci się wzrok – nadmiar glukozy może szkodzić na nerw wzrokowy.
- Polepszą się twoja pamięć, zdolność do koncentracji i nauki – nadmiar cukru w diecie pogarsza je w znaczącym stopniu.
- Dłużej zachowasz młodość – spożywanie cukru zaburza wchłanianie białek, co sprzyja wczesnemu starzeniu się organizmu.
- Będziesz mieć mniej zmarszczek. Cukier powoduje glikację kolagenu i proces niszczenia głównych białek podporowych skóry. Więcej cukru = więcej zmarszczek!
- Będziesz mieć zdrowsze kości. Cukier sprzyja zakwaszeniu organizmu. Usiłując je zniwelować, organizm uwalnia duże ilości wapnia z kości i zębów. A to może sprzyjać osteoporozie w starszym wieku.
Czym zastąpić słodycze? Poznaj słodkości w stylu Nabea!
Umierasz z ochoty zjedzenia czegoś słodkiego, ale jednocześnie masz silne postanowienie zadbania o dietę i nierzucania się na produkty z cukrem? Masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu słodyczy? Nie wiesz, czym można zastąpić słodycze?
Już podpowiadamy, co jeść zamiast słodyczy!
- Bakalie i owoce suszone – oczywiście te bez cukru. By mieć pewność, że nie zawierają dodatkowych „dosładzaczy”, zawsze czytaj skład na opakowaniu produktu. Suszone śliwki, banany, rodzynki, figi, morele, daktyle, liofilizowane truskawki, migdały, różne orzechy – tych zdrowych słodkości jest cała masa!
- Owoce świeże – pamiętaj, że najmniej cukru mają grejpfruty, granaty, maliny i truskawki. Najlepiej spożywać 2-3 sztuki owoców dziennie (ale banany i winogrona, które zawierają najwięcej cukru, jedz rzadziej).
- Przekąski dosładzane naturalnymi słodzikami. Na przykład rodzynki w czekoladzie (zawierające tylko naturalnie występujące cukry), migdały prażone z cynamonem (słodzone ksylitolem), śliwki w gorzkiej czekoladzie (słodzone stewią i erytrolem). Wybór zdrowych, gotowych słodkości jest naprawdę ogromny, znajdziesz wśród nich zarówno ciastka (np. jaglane, sezamowe), wafelki, batony (np. owocowe, gryczane, brownie), jak i galaretki, kremy (warte uwagi są zwłaszcza te na bazie daktyli czy orzechów), czekolady słodzone stewią, czy cukierki.
A co, jeśli masz ochotę na jakiś domowy deser? Nadal możesz przygotowywać pyszne desery – bez cukru. Jak to zrobić? Po pierwsze, cukier w przepisie możesz zastąpić naturalnymi słodzikami, np. ksylitolem lub erytrolem. Ale uwaga, słodziki nie sprawdzą się przy pieczeniu ciasta drożdżowego. Drożdże nie dadzą się oszukać – do wzrostu potrzebują cukru. Zamiennikiem cukru w przepisach może być także domowy syrop daktylowy. Jak go zrobić?
Najprościej w świecie – namocz na kwadrans daktyle zalewając je wrzącą wodą, a później zmiksuj (zależnie od tego, ile wody z nich odlejesz, możesz otrzymać syrop lub daktylowy krem, idealny do słodzenia ciast i deserów). A jeśli masz ochotę na szybką, bezcukrową przekąskę, zrób naturalnie słodkie kulki – to pyszne zdrowe słodycze bez pieczenia!
Zrób słodkie, bezcukrowe kulki!
Składniki? Twoja ulubiona mieszanka nasion, bakalii i orzechów. Może zawierać wszystko: orzechy włoskie, laskowe, ziemne, brazylijskie, do tego rodzynki, figi, morele, żurawinę czy śliwki. Warto dodać nasiona chia, sezam lub siemię lniane, pestki słonecznika czy dyni.
Do tego płatki owsiane lub wiórki kokosowe i wspomniany wyżej syrop z daktyli. Zmiel w blenderze mieszankę, następnie tak samo potraktuj płatki. Wymieszaj całość (w proporcjach mieszanki, płatków i syropu 2:1:1). Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę oleju kokosowego lub masła orzechowego (ułatwią sklejenie kulek) i szczyptę soli, która „podkręci” słodycz bakalii i daktyli. Ugniataj, aż masa stanie się plastyczna, a wtedy schowaj ją na kilkanaście minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych, maku, sezamie, cynamonie – w czym tylko masz ochotę. Najlepiej trzymaj je w lodówce i zajadaj schłodzone. Smacznego!
Co jeść zamiast słodyczy?
Czym zastąpić słodycze? Jeśli znacząco ograniczysz cukier lub wyeliminujesz go z diety i postawisz na desery bez cukru, zyska twoja sylwetka i zdrowie. Jeżeli wciąż borykasz się z kilkoma dodatkowymi kilogramami, przejście na zdrowe, naturalne słodycze pozwoli ci znacząco zmniejszyć liczbę przyswajanych kalorii. Tabliczka czekolady mlecznej waży zazwyczaj 100 gr i zawiera ok. 500 kalorii. To ok. ¼ dziennego zapotrzebowania na kalorie dorosłej kobiety (szacuje się je na 1900-2400 kcal, zależnie od prowadzonego trybu życia i ilości wysiłku fizycznego).
Jedna kostka czekolady zawiera ok. 32 kcal (więcej niż łyżeczka cukru, która ma 25 kcal). To prawie tyle kalorii, ile znajdziesz w trzech suszonych śliwkach (jedna ma 12 kcal) i więcej niż w garści świeżych borówek amerykańskich (w garści mieści się ich ok. 50 g, które liczy 29 kcal). Przestawienie się na świeże i suszone owoce to nie tylko mniejsza ilość cukru w diecie. Razem z nimi zjadasz antyoksydanty, mikro i makroelementy i witaminy – żadne słodzone cukrem słodkości nie mają tak prozdrowotnego składu! To najlepsza odpowiedź na pytanie, czym zastąpić słodycze.
Szukasz zdrowych słodyczy i chcesz wprowadzić do diety desery bez cukru? Nie pytaj, co zamiast słodyczy – sprawdź ofertę Nabea! U nas nawet największy łakomczuch znajdzie niskokaloryczne przekąski, które zaspokoją jego słodkie zachcianki.
Bibliografia:
- Wiśniewska J., Podatek cukrowy w Polsce: Polacy zjadają ponad 40 kg cukru rocznie!
- GUS: 51,1 kg cukru zjada przeciętny Polak.
- [Pacjent.gov], Cukier w produktach spożywczych.
- [Raport NFZ], Cukier, otyłość – konsekwencje.
- Jacoby R., Baldelomar R., Cukier. Cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia od największej trucizny naszych czasów, Wyd. Vivante 2016.
- Bobowik N., Cukier mój wróg! Dlaczego warto odzwyczaić się od słodyczy?