Kasza – rodzaje. 30 pomysłów na dania z kaszy
Kasza – rodzaje jej dają ogromne pole do popisu w kuchni. Dania z kaszy to dla ciebie kasza gryczana z sosem, albo kaszka manna na mleku? Pora zrewidować poglądy! Sprawdź nasze 30 pomysłów i przekonaj się, że dania z kaszy mogą być zdrowe, pyszne i zaskakujące smakiem!
Spis treści:
- Kasza – rodzaje. Czy znasz je wszystkie?
- Dania z kaszy – 30 pomysłów od Nabea!
- Masz kaszę = masz obiad. Uzupełnij zapasy!
Kasza – rodzaje. Czy znasz je wszystkie?
Potrawy z kaszy od kilku lat w wielkim stylu wracają na nasze stoły. W internecie znajdziesz dziesiątki mięsnych bądź wegetariańskich przepisów na kaszotto (czyli risotto z kaszy zamiast ryżu). Dania z kaszy mogą być proste albo wyrafinowane, ale przede wszystkie są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i tanie. Dietetycy, którzy przyklaskują modzie na potrawy z kaszy, przypominają, że jeszcze w XIX wieku stanowiły one podstawę naszej diety (dopiero później naszymi talerzami zawładnęły ziemniaki).
Tymczasem kasze, jako produkty nieprzetworzone i z pełnego ziarna idealnie nadają się na fundament zdrowej, zbilansowanej diety. I dlatego dania z kaszy powinny kilka razy w tygodniu gościć na twoim stole. Zanim jednak podpowiemy ci, jak przyrządzić kaszę na 30 pysznych sposobów, najpierw mała ściągawka z tego, jakie kasze są dostępne w Polsce i dlaczego warto jej jeść.
Kasza – rodzaje kasz powszechnie dostępnych w Polsce
Generalnie mówi się, że kasze zawierają dużo węglowodanów, błonnika, białka, witamin z grupy B i składników mineralnych. To prawda, ale pamiętaj też, że kasze różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale też ilością i składem składników odżywczych. Warto mieć to na uwadze i gotować dania z kaszą, której spożycie przyniesie nam najwięcej korzyści. Jakie są rodzaje kasz?
Kasza gryczana
Tradycyjnie kojarzona z kuchnią polską, kasza gryczana ma wyrazisty smak, który pasuje zarówno do mięs jak i warzyw. Sprawdza się jako dodatek do farszu w pierogach lub naleśnikach, można dodawać ją do zup i gołąbków.
Zdrowotne zalety kaszy gryczanej? Ma ich mnóstwo:
- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka,
- zawiera dużo błonnika pokarmowego,
- kryje w sobie witaminy z grupy B, sole mineralne, żelazo, jod i cynk,
- zawiera wzmacniającą naczynia krwionośne rutynę.
Do tego jest lekkostrawna, bezglutenowa i zawiera mało kalorii – ok. 90 kcal w 100 g ugotowanej kaszy gryczanej.
Kaszę gryczaną możesz kupić w dwóch postaciach – niepaloną i prażoną. Czym się różnią? Kasza gryczana niepalona (zwana białą) ma jasny, kremowy kolor i delikatny smak, uważana jest za najzdrowszą kaszę wytworzoną z gryki. Kasza gryczana prażona ma brązowe ziarenka i zdecydowanie mocniejszy smak. Poleca się ją zwłaszcza kawoszom – zawiera dużo magnezu, który jest „wypłukiwany” z organizmu przy dużym spożyciu kawy.
Kasza jęczmienna
To ta, którą znajdziesz w krupniku. Ma delikatny smak i pasuje do bardzo wielu potraw warzywnych i mięsnych. Dlaczego warto jeść potrawy z kaszy jęczmiennej?
- To bogate źródło beta-glukanów, które mają korzystny wpływ na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” LDL i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
- Zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy A, E i K.
- Jest źródłem selenu, magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
Wybór kaszy jęczmiennej jest spory – możesz kupić ją w postaci pęczaku, kaszy łamanej zwanej wiejską (to pęczak rozdrobniony) i kaszy perłowej (czyli kaszy łamanej o wypolerowanych krawędziach). 100 g ugotowanego pęczaku to ok. 130 kcal, kasza perłowa ma ok. 120 kcal. Ze wszystkich kasz jęczmiennych najbogatszy w składniki odżywcze jest pęczak, który również ma najniższy indeks glikemiczny (IG 25), dlatego jest polecany m.in. cukrzykom i osobom z insulinoopornością.
Kasza jaglana
Wytwarza się ją z prosa, jest kaszą bezglutenową. Świetna do dań zarówno słonych, jaki słodkich, łatwo chłonie aromaty innych składników potrawy. Uważa się, że pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową i doskonale sprawdza się w diecie osób cierpiących na niestrawność. Nie obciąża żołądka i świetnie rozgrzewa, więc gorące dania z kaszą jaglaną to idealne menu na jesień i zimę. Kaszy jaglanej nie powinno zabraknąć w menu seniorów – spożywana regularnie korzystnie wpływa na pamięć i polepsza koncentrację. Dlaczego warto bliżej zaprzyjaźnić się z kaszą jaglaną?
- Zawiera dużo złożonych węglowodanów – jest sycąca, a ponieważ zawiera mało błonnika, także lekkostrawna.
- To bogate źródło żelaza.
- Znajdziesz w niej witaminy z grupy B, fosfor, cynk, miedź, mangan i krzem, który powinien znaleźć się w twojej diecie, jeśli np. maszproblemy z wypadającymi włosami.
- Zawiera dużo białka – jest polecana dla wegan i wegetarian
Choć jest bardzo zdrowa, na dania z kaszy jaglanej powinny uważać osoby z cukrzycą – jagły mają wysoki indeks glikemiczny (IG 71). 100 g ugotowanej kaszy jaglanej to ok. 112 kcal.
Kasza manna
Lekkostrawna i słodkawa, kasza manna jest niezastąpiona w menu najmłodszych. Skutecznie łagodzi także problemy z układem pokarmowym. Wytwarza się ją w procesie przemiału pszenicy. 100 g ugotowanej kaszy mannej (na wodzie) zawiera ok. 88 kcal. Świetnie sprawdza się jako podstawa do wykonania dietetycznych deserów. Dlaczego kasza manna powinna przynajmniej od czasu do czasu gościć w twoim menu?
- Zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę E, cynk, mangan, krzem, potas, jod, fosfor, żelazo i miedź.
- Nie obciąża żołądka, mogą jeść ją nawet osoby cierpiące na stany zapalne żołądka i jelit, problemy trawienne, a także wrzody.
Kasza kukurydziana
Wytwarza się ją z suszonych i rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Ma delikatny smak, nadaje się do dań słodkich i słonych. Z ugotowanej kaszy kukurydzianej można zrobić polentę – tradycyjną włoską potrawę m.in. do podawania na ciepło, podsmażania i jako dodatek do sałatek. Kasza kukurydziana jest bezglutenowa. Jakie ma inne właściwości?
- To bogate źródło witamin A i E, magnezu, fosforu, potasu i selenu.
- Ma wysoki poziom wapnia (niemal tak jak mleko).
- Bardzo rzadko uczula – idealnie nadaje się dla alergików, dzieci i rekonwalescentów.
- Jest lekkostrawna, ale zawiera sporo węglowodanów, więc daje organizmowi energię do pracy.
100 g ugotowanej kaszy kukurydzianej to ok. 109 kcal.
Kasza owsiana
Produkowana z całych ziaren owsa (tzw. pęczak owsiany), lub ziaren siekanych (kasza owsiana łamana). Kaszę owsianą praży się w niskiej temperaturze i ma ona więcej wartości odżywczych niż płatki owsiane (które są m.in. parowane, walcowane, gotowane na parze i prażone). Potrawy z kaszy owsianej to idealna propozycja na zdrowe, sycące śniadanie. Kaszę owsianą można stosować także do zagęszczania zup, jako dodatek do ciast, placków, farszu do pierogów czy gołąbków. Gotuje się ją dłużej niż płatki owsiane – 20-30 min. Dlaczego warto poświęcić jej tyle czasu?
- Zawiera dużo żelaza niehemowego, które ma korzystny wpływ na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek.
- Ma w składzie beta-glukan i tworzy żelową konsystencję, wpływającą korzystnie na układ trawienny – ułatwia wypróżnienie i może działa korzystnie w problemach z zaparciami.
- Znajdziesz w niej witaminy z grupy B i witaminę E, a także fosfor, cynk, magnez, wapń i miedź.
100 g ugotowanej kaszy owsianej ma 125 kcal.
Kuskus
Kasza kuskus to tak naprawdę nie jest kasza – bliżej jej raczej do drobniutkiego makaronu, ponieważ wytwarzana jest z pszenicy durum. Kasza kuskus ma tę zaletę, że się jej nie gotuje – wystarczy zalać ją wrzątkiem. I już – po kilku minutach kasza jest gotowa. Zalana bulionem kasza kuskus będzie nadawać się świetnie do dań wytrawnych, zalana gorącym mlekiem to pyszna podstawa dań słodkich i deserów. Dlaczego warto włączyć ją do swojego menu?
- Zawiera dużo białka – jest idealna dla osób na diecie roślinnej.
- To bogate źródło żelaza, sodu, wapnia i fosforu.
- Znajdziesz w niej znaczne ilości kwasu foliowego.
- Jest lekkostrawna i przyspiesza przemianę materii.
100 g ugotowanej kaszy kuskus to ok. 112 kcal.
Kasza – rodzaje jej potrafisz wymieniać już z pamięci? To świetnie, od teorii przechodzimy do praktyki. Oto nasze podpowiedzi, dzięki którym dania z kaszy na stałe zagoszczą w menu twoim i twojej rodziny!
Dania z kaszy – 30 pomysłów od Nabea!
„Co na obiad z kaszą gryczaną?”, „Jakie są najlepsze dania z kaszy jaglanej?”, „Potrawy z kaszy – jakie są smaczne?” – już nie musisz wpisywać takich haseł w wyszukiwarkę. Przed tobą 30 pomysłów na zdrowe i pyszne dania z kaszą w roli głównej (albo drugoplanowej).
1. Kasza gryczana z warzywami
Upieczone w piekarniku ulubione warzywa pokrój w kostkę, zalej na patelni sosem z pomidorów i jogurtu, dodaj kaszę gryczaną ugotowaną w bulionie i przyprawy. Gotowe!
2. Naleśniki z kaszą gryczaną i serem pleśniowym
Podprażona na patelni kasza gryczana, twardy ser pleśniowy typu roquefort i pieczona papryka to idealny farsz do wyrazistych naleśników (najlepiej sprawdzą się te z mąki gryczanej).
3. Pierogi z kaszą gryczaną
Boczek, cebula, czosnek, majeranek i kasza gryczana – takie nadzienie sprawi, że pierogi z kaszą gryczaną znikną z talerzy w kilka minut!
4. Kasza gryczana z grzybami – inaczej
Usmaż na maśle pieczarki, dodaj do nich pokrojone w paseczki suszone śliwki i ugotowaną w bulionie kaszę gryczaną. Przypraw solą, pieprzem, sosem sojowym, dużą szczyptą przyprawy garam masala i podlej odrobiną białego wina. Gdy wino odparuje, zdejmij kaszę z patelni i dodaj dużo posiekanej natki pietruszki. Dobry pomysł na obiad z kaszą gryczaną – w roli głównej lub jako dodatek do mięsa lub tofu.
5. Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Jednogarnkowe danie z kaszy jęczmiennej i warzyw, z mięsem lub jego zamiennikiem. Przesmażone warzywa, zalane bulionem z kaszą, wolno gotowane pod przykryciem i uzupełnione smażonymi kawałkami kurczaka lub tofu – palce lizać!
6. Kotlety z kaszy jęczmiennej
Ugotowana kasza, jajko, ser żółty, duszone pieczarki, cebula, koperek i przyprawy – zmieszaj, obtocz w tartej bułce i smaż na złoty kolor.
7. Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną
Dodatek kaszy jęczmiennej – gdy gotujesz zupę pieczarkową – sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca i jeszcze zdrowsza.
8. Pulpety z kaszy jęczmiennej i indyka/kurczaka
Sposób na małych niejadków – pyszne pulpeciki z drobiowego mięsa zmieszanego z kaszą, tartym kalafiorem, brokułem lub marchewką. Podaj je z frytkami, a znikną w okamgnieniu.
9. „Kaszanka” śniadaniowa
Do ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej dodaj cukier, roztopione masło, banana i rodzynki lub inne bakalie, dopraw cynamonem i kardamonem. Możesz jeść ją na sypko lub zalać mlekiem.
10. Budyń z kaszy jaglanej
Ugotowaną na gęsto na mleku kaszę jaglaną dopraw miodem lub syropem z agawy i zmiksuj na gładko. Udekoruj świeżymi owocami i kleksem ze śmietany.
11. Paprykarz z kaszy jaglanej
Dania z kaszy jaglanej nadają się nie tylko na obiad. Na śniadanie lub kolację zrób paprykarz z czerwonych warzyw, cebuli i z kaszą jaglaną.
12. Jaglanka nie tylko na słodko
Dania z kaszą jaglaną można podawać na słodko lub słono. Z dodatkiem mleka, jabłka, banana i rodzynek kasza jaglana stworzyć pyszną słodką jaglankę na śniadanie. Gdy zrobisz ją na bulionie, z dodatkiem startej marchewki, papryki i czosnku otrzymasz pyszne wytrawne śniadanie.
13. Jaglany farsz do warzyw
Do ugotowanej kaszy dodaj cebulę, pieczarki, oliwki, suszone pomidory, groszek z puszki i przyprawy – otrzymasz świetny farsz do warzyw. Dania z kaszy jaglanej nigdy nie zawodzą!
14. Kasza manna na mleku z sokiem owocowym
Czyli pyszne wspomnienie dzieciństwa – pyszne i proste śniadanie dla małego i dużego!
15. Pudding, którego bazą jest kasza manna
Ugotowana na gęsto na mleku z wanilią kasza manna, przełożona do pucharków i ozdobiona zmiksowanymi owocami sezonowymi (maliny, truskawki, jagody) to lekki i smaczny deser – idealny na lato.
16. Naleśniki z kaszy mannej
Zalej kaszę letnim mlekiem i odstaw, aż napęcznieje. Dodaj jajko, szczyptę soli, ciut cukru (może być waniliowy). Zmiksuj przez chwilę i smaż. Podawaj z owocami, albo ze słodkim twarożkiem.
17. Kasza manna w serniku
Kasza manna ugotowana na gęsto, zmiksowana z masłem, wymieszana z płynną galaretką i bitą śmietaną – to idealna masa, która przełożona herbatnikami stężeje w pyszny sernik.
18. Placki z kaszy mannej
Ugotowana na rzadko i posłodzona kasza manna, razem z jajkiem, mlekiem, odrobiną mąki i proszkiem do pieczenia po usmażeniu zamienia się w idealne placki śniadaniowe.
19. Polenta z kaszy kukurydzianej
Polentę robi się z ugotowanej kaszy kukurydzianej – na mleku lub na bulionie. Gdy wchłonie cały płyn, wymieszaj ją i odstaw aż stężeje (najlepiej wlewając do tortownicy lub keksówki). Następnie wykrawaj z niej kawałki – idealne do grillowania, smażenia i podawania z sosami i warzywami na ciepło.
20. Słodka mamałyga z kaszą kukurydzianą
Mamałyga to danie narodowe Rumunii. Kasza kukurydziana ugotowana na wodzie lub mleku, podawana z twarogiem lub śmietaną i cukrem to lekkostrawne, ciepłe i sycące śniadanie.
21. Gulasz z warzywami i kaszą kukurydzianą
Kasza kukurydziana ma delikatny smak i idealnie nadaje się do warzywnych gulaszy. Nie zapomnij o dodatku ostrego sera na wierzch – doda potrawie smaku.
22. Zapiekanka z kaszy kukurydzianej
Gęstą polentę zapiecz z pomidorkami koktajlowymi, ostrym serem i tymiankiem. Dopraw pieprzem i zajadaj!
23. „Frytki” z kaszy kukurydzianej
Z wystudzonej przez kilka godzin i stężałej polenty wytnij frytki, obtocz je w mące i usmaż. Podawaj z ketchupem, pikantnym sosem śliwkowym lub majonezem.
24. Sałatka z kaszą owsianą
Ugotowana na sypko kasza owsiana to świetny „wypełniacz” do wszelkiego rodzaju sałatek – najlepiej sprawdzi się tu pęczak owsiany.
25. Kasza owsiana na mleku
Ugotowana na roślinnym mleku (wrzuć ją, gdy mleko zawrzy) i podana z bananem i syropem z agawy kasza owsiana to sycąca i zdrowa propozycja na wegetariańskie śniadanie.
26. Krupnik z kaszą owsianą
Kaszę owsianą możesz dodać do krupniku zamiast tradycyjnie używanej jęczmiennej. kasza owsiana ma delikatnie orzechowy posmak, więc przyjemnie wzbogaci smak krupniku.
27. Kasza kuskus na słodko i na zimno
Nie masz rano czasu na robienie śniadania? Zrób je… wieczorem. Po prostu w miseczce zalej zimnym mlekiem kaszę kuskus, rozgniecionego, dojrzałego banana, odrobinę miodu i łyżeczkę kakao. Wymieszaj, wstaw do lodówki i rano zajadaj, jako zdrowe i pyszne śniadanie na lato.
28. Kasza kuskus z warzywami
Zalana gorącym bulionem kasza kuskus to idealny dodatek do grillowanych warzyw – stworzysz z tych składników pyszne i szybkie wakacyjne danie, bardzo proste do przygotowania.
29. Sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem
Podsmażone lub ugotowane z przyprawami kawałki kurczaka dodaj do kaszy kuskus zalanej bulionem. Dodaj ciecierzycę, natkę pietruszki, świeżą miętę i skrop sokiem z cytryny.
30. Placuszki z kaszy kuskus
Przesmaż na patelni posiekaną cebulę i starte na wióry marchewkę, paprykę i cukinię. Dodaj kuskus i zalej bulionem. Gdy kasza napęcznieje wymieszaj całość, dodaj ulubione przyprawy, jajko i parmezan. Formuj placuszki i smaż na złoto. Smacznego!
Masz kaszę = masz obiad. Uzupełnij zapasy!
Jeśli dbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny w twojej kuchni po prostu nie może zabraknąć kilku rodzajów kasz. Warto mieć ich zapas także dlatego, że można je długo przechowywać – są idealną bazą do wyczarowania szybkiego i łatwego w przygotowaniu obiadu dla całej rodziny. Kasze są uniwersalne – możesz podać je na ciepło, na zimno, na słodko lub na pikantnie, z warzywami albo z mięsem, na śniadanie, obiad, kolację, albo jako przystawkę lub deser.
Dania z kaszy nigdy cię nie zawiodą! Co jest najtrudniejsze w gotowaniu kasz? Wybór ulubionej kaszy – jest ich tak dużo! Pamiętaj też, że najlepiej kupować bio kasze pochodzące z organicznych upraw – wtedy masz pewność, że podajesz rodzinie na talerzu czyste zdrowie. Przekonaj się sama i sprawdź, jak smakują kasze, których ogromny wybór znajdziesz w Nabea. Zapraszamy na kaszowe zakupy!