Papryka jalapeno - jakie kryje w sobie właściwości?

2023-02-27
Papryka jalapeno - jakie kryje w sobie właściwości?

Jalapeno to rodzaj ostrej papryczki chili, chętnie używanej w wielu kuchniach świata. Uprawą tego warzywa zajmują się niektóre stany w USA i Meksyku. Ostrość papryczek wynika z obecności w nich alkaloidu- kapsaicyny, która znajduje się głównie w gniazdach nasiennych. Od dawna wiadomo, że jedzenie ostrych produktów spożywczych niesie ze sobą wiele zalet dla zdrowia. Co daje nam zjedzenie papryczki jalapeno?

  • Naturalność

Papryka jalapeno- właściwości

Papryczka jalapeno używana jest jako składnik wielu potraw i nadaje im pożądanej ostrości. Jej obecność wpływa zarówno na walory smakowe, jak i wartość odżywczą spożywanych posiłków. Warzywo to zawiera niewiele kalorii (29 kcal w 30g). Papryka dostarcza organizmowi sporą ilość błonnika pokarmowego, ponadto jest ona znakomitym źródłem antyoksydantów. Jalapeno zawiera też:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń,
  • kapsaicynę.

Papryka ostra- właściwości lecznicze

To właśnie dzięki obecności kapsaicyny, warzywo to ma wyjątkowe właściwości. Spożywanie papryki niesie ze sobą liczne korzyści dla naszego zdrowia. Okazuje się ona pomocna w diecie osób zmagających się z częstymi migrenami. Kapsaicyna zatrzymuje wydzielanie neuropeptyd, a więc białek uwalnianych z zakończeń nerwowych, które drażnią opony mózgowe, tym samym doprowadzając do bólu. Regularnie spożywana papryka jalapeno łagodzi ataki o niskim tudzież umiarkowanym nasileniu. Taki sposób działania kapsaicyny został potwierdzony wieloma badaniami.[1] Współcześnie jest ona też aplikowana często w postaci plastrów czy kremów. Co ważne, związek ten pomaga też w zmniejszaniu bólów reumatycznych, mięśniowo-stawowych czy też tych występujących w neurolalgii półpaścowej.

Ostre papryczki jalapeno wykazują się też działaniem przeciwnowotworowym.[2] Kapsaicyna niszczy powstające komórki raka prostaty. Warto też podkreślić, że obecne w niej flawonoidy i witaminy są świetnymi przeciwutleniaczami. Substancja ta zatrzymuje też rozwój bakterii E.Coli, jak i pozostałych bakterii obecnych w ludzkim układzie pokarmowym.

Związek znajdujący się w tym warzywie jest też wsparciem dla osób, które chcą schudnąć. Kapsaicyna podkręca metabolizm poprzez podniesienie temperatury ciała. Ponadto ostry smak papryki zmniejsza apetyt, a więc sprawia, że czujemy się szybciej syci i mniej jemy. Związek ten hamuje transkrypcję genów białek stymulujących proces adipogenezy, a więc akumulacji białej tkanki tłuszczowej (zapasowego źródła energii w ciele). Pobudza także transkrypcję genów białek powiązanych z procesem termogenezy. Warto też podkreślić, że jedzenie dań z jalapeno zwiększa wydzielanie hormonu szczęścia. Wszelkie te procesy zachodzące w organizmie sprawiają, że kapsaicyna może być dużą pomocą w czasie odchudzania.

 

 

 

Papryka jalapeno- właściwości zdrowotne

Jalapeno przeciwdziała też wrzodom żołądka. Do ich rozwoju doprowadza wiele czynników, takich jak: wysoki poziom kwasu żołądkowego, wzrost bakterii H. pylori w żołądku, palenie tytoniu, picie alkoholu, nadużywanie środków przeciwbólowych, niski dopływ krwi do żołądka. Badania wykazały, że nieprawdziwe jest stwierdzenie, jakoby ostre dania powodowały czy zaostrzały wrzody żołądka .[3] Wręcz przeciwnie, kapsaicyna obecna w paprykach pomaga nam się przed nimi ochronić.

Ostra papryka wpływa też korzystnie na zdrowie kości. Jest ona bogactwem witaminy A, która wspiera narząd wzroku. Niweluje ryzyko wystąpienia zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Jest ważna także dla skóry i tkanek. Ponadto związek ten pomaga w przywróceniu właściwego poziomu cukru we krwi. W warzywie znajdziemy też witaminę K, która zwiększa gęstość mineralną kości i przeciwdziała złamaniom, co jest ważne zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na osteoporozę. Zwalcza wolne rodniki, opóźnia proces starzenia i sprawia, tym samym, że skóra wygląda zdrowiej i młodziej.

Substancje obecne w jalapeno działają pozytywnie na stan serca. Obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Nie można zapominać, że jalapeno dostarcza nam również dużą dawkę witaminy C. Związek ma właściwości przeciwutleniające, podnosi odporność organizmu, a tym samym zmniejsza częstotliwość przeziębień i infekcji.

Czy ostra papryka jest zdrowa?

Tak, papryczka jalapeno jest zdrowa i wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości. Oczywiście, nie należy jej spożywać w nadmiarze. Jest ona odradzana osobom z chorobami wątroby, nerek czy jelit. Ma to związek z zawartością kapsaicyny i olejku eterycznego. Co ważne, papryczkę znajdziemy w wielu różnych produktach spożywczych, takich jak ketchup jalapeno czy chipsy z jalapeno.

Warto uwzględnić w swojej diecie ostre papryczki, które wpłyną korzystnie na nasz układ odpornościowy, ochronią nas przed chorobami, jak i dostarczą wielu cennych substancji odżywczych.

 

 



[1] T. Pieńko, Kapsaicyna - właściwości, zastosowania i perspektywy , WUM, 2013.

[2] Chen, Y. H., Zou, X. N., Zheng, T. Z., Zhou, Q., Qiu, H., Chen, Y. L., He, M., Du, J., Lei, H. K., & Zhao, P. (2017). High Spicy Food Intake and Risk of Cancer: A Meta-analysis of Case-control Studies. Chinese medical journal, 130(18), 2241-2250

 

[3]K. Singletary, Red Pepper. Overview of Potential Health Benefits, Nutrition Today, Volume 46, Number 1, January/February, 2011, 33-47

 

 

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 4483 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-18
Bardzo szybka dostawa. Dobrze opakowany, zabezpieczony produkt.
2024-10-18
Bardzo szybka realizacja zamówienia
pixel