Octim − Ocet jabłkowy 6% BIO but. szkl. − 750 ml
- Ocet jabłkowy otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową ekologicznego wina jabłkowego.
Ocet ekologiczny jabłkowy 6% OCTIM but.szkl, 0,75L
Składniki:
ocet z jabłek*
*Surowce pochodzące z upraw ekologicznych
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna 96 kJ/22 kcal
Tłuszcze 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 1g
w tym cukry 0g
Białka 0g
Sól 0g
Alergeny:
Brak
Sposób przechowywania:
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Producent:
OCTIM Wytwórnia octu i musztardy sp. z o.o.
ul. Zielona 2
11-015 Olsztynek
Octim − wytwórnia octu i musztardy z Olsztynka
Marka Octim ma bardzo długą tradycję. Powstała jeszcze w 1964 roku jako przedsiębiorstwo państwowe. W 1994 roku przeszła w ręce prywatne i zmieniła nazwę na Octim − Wytwórnia Octu i Musztardy. Zakład przetwórczy mieści się całkowicie na terenie Polski, dokładnie w miejscowości Olsztynek. To właśnie stamtąd pochodzą wyborne dodatki do potraw.
Specjalnością marki Octim są przetwory na bazie octu spirytusowego, jabłkowego, balsamicznego, cydrowego i słodowego. Obecnie z linii produkcyjnej schodzi ponad 40 różnych produktów, które eksportowane są na cały świat. Konsumenci od lat doceniają produkty od Octim, dlatego właśnie marka ma na swoim koncie takie nagrody jak: wyróżnienie w konkursie Złoty Medal Worldfood Poland 2019, wyróżnienie w plebiscycie Nasze Kulinarne Dziedzictwo − Smaki Regionów, Diamenty Miesięcznika Forbs czy Nagroda Kupców Polskich Złoty Paragon. W 2018 roku Octim otrzymał certyfikat od Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność”.
W kategorii tej znajdziesz produkty Octim, których składniki pochodzą m.in. z lokalnych i certyfikowanych upraw. Marka wypuszcza na rynek musztardy w różnych smakach, ketchupy, octy spirytusowe, jabłkowe, balsamiczne, cydrowe, przetwory warzywne w zalewie czy glazury balsamiczne. Na wirtualnych półkach Octim, obok przysmaków konwencjonalnych, znajdziesz także specjalną kategorię produktów ekologicznych. Ich składniki pochodzą wyłącznie z ekologicznej produkcji rolnych, których standardy zostały potwierdzone odpowiednimi certyfikatami.
Produkcy marki Octim − co je wyróżnia?
Czym wyróżniają się produkty od Octim? Przede wszystkim unikalną kompozycją smaków, inspirowaną lokalną kuchnią Warmii i Mazur. Firma podkreśla, że w komponowaniu dodatków do potraw, takich jak musztardy, octy czy warzywa konserwowe, biorą udział specjaliści o wieloletnim doświadczeniu.
Sercem marki Octim jest − jak wskazuje na to nazwa − ocet. I to występujący w różnych odmianach. Czym właściwie jest ten składnik spożywczy? Kuchnia polska, ale nie tylko ta, nie mogłaby istnieć bez octu. To dzięki ostro-kwaśnym zalewom jesteś w stanie cieszyć się wybornym smakiem polskich warzywnych przetworów marynowanych. Ocet to rozcieńczony roztwór kwasu octowego, najczęściej 6- lub 10-procentowy. Pochodzi z octowej fermentacji alkoholu, np. ocet winny otrzymywany jest w wyniku fermentacji wina z winogron, a ocet jabłkowy − z wina jabłkowego. Choć spożywanie octu w nadmiernych ilościach może być dla Ciebie szkodliwe, niewielkie porcje tego specyfiku poprawiają apetyt oraz usprawniają trawienie ciężkich dań.
Flagowymi produktami Octim są ekologiczne ocet jabłkowy oraz ocet cydrowy − obydwa produkty nagradzane były w prestiżowych konkursach. Ekologiczne wersje octów jabłkowego i cydrowego są niefiltrowane, przez co zawierają wiele substancji odżywczych. Ocet jabłkowy oraz cydrowy posiadają wyjątkowo unikatowe smaki i aromaty.
Produkty od Octim − komu posmakują?
Produkty marki Octim urozmaicą paletę smaków Twojej kuchni. Wysokiej jakości, polskie produkty dodawać możesz do marynat do mięs, ryb, a także do warzyw i sałatek. Świetnie sprawdzą się przy tradycyjnych daniach kuchni polskiej, ale nie tylko!
W większości produkty Octim mają roślinne składy, dlatego z pewnością przypadną do gustu wegetarianom i weganom. Przyprawy oraz marynowane warzywa spożywać możesz o każdej porze roku − zapeklowane składniki urozmaicą zimowe przysmaki oraz sezonowe dania, także w okresie letniego grillowania.