Sirtuiny
Co to są sirtuiny?
Sirtuiny to białka enzymatyczne obecne we wszystkich organizmach żywych. Sirtuiny pełnią rolę przekaźników, które mogą aktywować inne białka związane z DNA w odpowiedzi na czynniki środowiskowe. Zostały one odkryte w 1984 roku, w drożdżach. Ich wysoka zawartość w ludzkim organizmie wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania komórek, zapobiega stanom zapalnym, pomaga zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej i reguluje metabolizm. Sirtuiny poprawiają odporność na stres i choroby, a także obniżają ryzyko zachorowania na niektóre z nich.
Badania wykazują, że ilość sirtuin w organizmie znacznie wzrasta przy ograniczeniu o połowę kaloryczności diety opartej na składnikach roślinnych zawierających polifenole. Sirtuiny są ponadto pobudzane przez enzymy, które biorą udział w metabolizmie glukozy. W diecie niskowęglowodanowej poziom glukozy we krwi spada, dzięki czemu enzymy te, zamiast przetwarzaniem glukozy, mogą zająć się aktywacją sirtuin.
Popularna dieta sirtuinowa (dieta SIRT) jest oparta na składnikach o dużej zawartości polifenoli i innych antyutleniaczy. Odpowiednia ilość przeciwutleniaczy w diecie powoduje zwiększenie ilości sirtuin w organizmie. Do podstawowych produktów w takiej diecie zalicza się surowe kakao, oliwę, jagody, czerwone wino, zieloną herbatę, herbatę matcha, warzywa, (w tym seler naciowy, jarmuż, natkę pietruszki, soję i czerwoną cebulę) oraz kaszę gryczaną i przyprawy (szczególnie kurkumę i chilli).