Olej z kiełków pszenicy
Co to jest olej z kiełków pszenicy?
Olej z kiełków pszenicy to olej tłoczony na zimno z ziaren pszenicy, które zdążyły już zakiełkować. Olej ten ma złocisty kolor, zbożowy aromat i jest bezsmakowy. Znajduje on szerokie zastosowanie w medycynie (w profilaktyce zdrowotnej i leczniczo) oraz w kosmetyce. Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i doustnie (wewnętrznie).
Olej z kiełków pszenicy jest bogaty w witaminę E (”witaminę młodości”) oraz mikro- i makroelementy, fitosterole, fosfolipidy i Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Zawiera też spore ilości witaminy A, D oraz witaminy z grupy B, a także cynk, selen, żelazo i potas. Wyróżnia się też zawartością błonnika, dzięki któremu jest cennym suplementem. Olej wspiera układ pokarmowy, reguluje metabolizm i obniża „zły cholesterol” LDL.
Ze względu na zawartość choliny (witaminy B4), należy go podawać kobietom w ciąży i w połogu – to niezbędny składnik do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu i noworodka. Cholina pomaga też transportować substancje odżywcze i chronić łożysko. Jest on ceniony również przez osoby wyczynowo uprawiające sport – ma silne właściwości regeneracyjne. Olej z kiełków pszenicy należy spożywać na zimno, bez podgrzewania – w ten sposób zostaną zachowane jego wartości odżywcze.
Regeneruje on jednak nie tylko mięśnie i stawy, ale także skórę. Olej z kiełków pszenicy świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, łuszczącej się, wrażliwej, naczynkowej, alergicznej i zniszczonej, np. na skutek choroby. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E (cenionego antyoksydantu), jest też częstym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Olej z kiełków pszenicy poprawia koloryt skóry, nawilża i ujędrnia ją, a także rozjaśnia cienie pod oczami i poprawia ukrwienie tego obszaru.