Olej tamanu
Olej tamanu
Olej tamanu to olej pozyskiwany z tropikalnego drzewa tamanowca, który rośnie w Polinezji. Pochodzi on z suszonych owoców po 2 miesiącach suszenia, a drzewo owocuje dwa razy w roku, przez co jest on uznawany za jeden z droższych olejów. Najcenniejszym surowcem jest olej tłoczony na zimno. Olej tamanu ma brunatno-żółty kolor, ziołowy, lekko korzenny zapach i gęstą konsystencję. Olej jest niejadalny. W wersji tłoczonej na zimno jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie linolowy i oleinowy). Znajduje się w nim również kwas oraz m.in. kwas kallofilowy i kalofillolidyna, które działają przeciwzapalnie i łagodząco. Olej tamanu znajduje zastosowanie przede wszystkim w kosmetyce.
Olej tamanu jest częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów czy paznokci. Najkorzystniej działa na skórę trądzikową, problematyczną, naczynkową, mieszaną i tłustą. Nie zapycha porów (nie jest komedogenny). Ma właściwości antybakteryjne, regenerujące i kojące: łagodzi objawy łuszczycy, stany zapalne, reguluje wydzielanie sebum, pomaga zwalczyć opryszczkę i leczyć odmrożenia, zmniejsza obrzęki, niweluje rozstępy, owrzodzenia i sprawdza się w leczeniu ukąszeń owadów.
Olej tamanu można stosować w czystej formie punktowo, na zmiany skórne oraz na większe partie ciała. Nadaje się on także do pielęgnacji włosów: zmniejsza łupież i zwalcza inne choroby skóry głowy oraz zapobiega puszeniu się włosów, nawilża i odżywia. Świetnie odżywia też paznokcie. Ze względu na jego intensywny zapach, zaleca się stosować go wieczorem na oczyszczoną skórę.