Olej morelowy
Olej morelowy
Olej morelowy to olej wytłaczany z nasion moreli zwyczajnej. Olej ten ma lekką konsystencję, jest przejrzysty i ma żółtawy kolor. Posiada też charakterystyczny zapach, przypominający nieco marcepan.
Olej morelowy ma zdrowotne i kosmetyczne zastosowanie. Swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne zawdzięcza obecności rzadkiej witaminy B17 (amigdaliny) o właściwościach przeciwnowotworowych. Olej jest też bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-6 i omega-9), witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz sole mineralne.
Olej morelowy w wersji spożywczej działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie - wspiera walkę z przeziębieniem, wzmacnia odporność, działa łagodząco, wspomaga leczenie chorób reumatologicznych, w tym artretyzmu, działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi, a także przydaje się przy problemach z układem trawiennym, np. jako środek na zgagę.
Olej morelowy stosowany kosmetycznie, głęboko nawilża i chroni skórę przed utratą wody, doskonale odżywia, wykazuje też silne działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Jest on częstym składnikiem kosmetyków do skóry trądzikowej, wrażliwej, z podrażnieniami, suchej, atopowej i wymagającej ujędrnienia. Olej morelowy jest też częstym składnikiem kosmetyków do włosów: nawilża skórę głowy i łagodzi jej stany zapalne, zapobiega powstawaniu łupieżu, odbudowuje i chroni strukturę włosa przed zniszczeniem, nabłyszcza, uelastycznia, odżywia cebulki i pobudza wzrost nowych włosów.