Olej konopny
Olej konopny
Olej konopny jest pozyskiwany z konopii siewnej, rosnącej m.in. w Polsce. Konopie siewne w odróżnieniu od konopii indyjskich, nie zawierają psychoaktywnej substancji THC (tetrahydrokannabinolu) - olej konopny również jest jej pozbawiony. Olej konopny można pozyskać z nasion lub z kwiatostanu rośliny (tzw. olej konopny CBD). Pierwszy jest tłoczony na zimno, drugi pozyskuje się poprzez ekstrakcję dwutlenkiem węgla w niskiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem. Oba tuż po wyprodukowaniu mają brązowo-zielony kolor oraz orzechowo-trawiasty zapach. Olej konopny CBD w czystej postaci ma dodatkowo ostro-gorzki smak.
Olej konopny niezależnie od źródła pochodzenia i metody pozyskiwania jest tak samo wartościowy i bogaty we właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne. Olej konopny CBD od tego pozyskiwanego z nasion różni się tym, że zawiera on kannabidiol.
Olej konopny CBD z uwagi na zawartość aktywnego kannabidiolu ma właściwości terapeutyczne. Wspiera on leczenie wielu dolegliwości i chorób. Wspiera on leczenie nowotworów, pomaga zapobiegać przerzutom i zmniejsza objawy towarzyszące chemioterapii, w tym wymioty, nudności, zawroty głowy i łysienie. Ponadto działa na układ nerwowy: odpręża, relaksuje, zwalcza stany lękowe i regeneruje komórki nerwowe. Ma on też silne właściwości przeciwzapalne i pomaga przy dolegliwościach reumatologicznych: bólach stawów, fibromialgii czy osteoporozie. Buduje też odporność i łagodzi syndrom odstawienia podczas terapii uzależnień.
Olej konopny z nasion znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce: dzięki wysokiej zawartości witaminy K działa przeciwzapalnie, kojąco i łagodząco, przyspiesza gojenie blizn i niedoskonałości skórnych, intensywnie odżywia, przeciwdziała chorobom skóry, a także wzmacnia naczynka krwionośne. Olej konopny jest cenionym składnikiem aktywnym kosmetyków do skóry naczynkowej i trądzikowej
Olej konopny z nasion też sporo zalet dla zdrowia: wzmacnia odporność, reguluje cholesterol, wspiera gospodarkę hormonalną, redukuje stany zapalne, zapobiega chorobom układu krwionośnego, wspiera układ nerwowy, w tym prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz wspomaga pracę wątroby i jelit. Należy go spożywać na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów czy surówek - podgrzany traci znaczną część zdrowotnych właściwości.