Marchewka - właściwości odżywcze i prozdrowotne
Marchewka to popularne warzywo w kuchni polskiej. Spożywamy je praktycznie przez cały rok, ponieważ dobrze znosi przechowywanie na zimę. Roślina ta należy do rodziny selerowatych i rośnie na wszystkich kontynentach. Oprócz tego, że jest smaczna i sprawdza się, jako składnik różnorodnych potraw, to nie możemy też zapomnieć o jej właściwościach odżywczych i zdrowotnych.
Jakie właściwości ma marchewka?
Marchewka jest świetnym źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, które odpowiadają za jej charakterystyczną barwę. Znajdziemy w niej wiele ich rodzajów, jednakże najwięcej jest beta-karotenu (prowitaminy A). Składnik ten, przyczynia się do prawidłowego działania wzroku, ponadto wspiera nasz organizm w budowaniu naturalnej bariery odpornościowej. Okazuje się również pomocny w walce z trądzikiem i zmarszczkami. To właśnie beta-karoten odpowiada również za długotrwałą, złocistą opaleniznę. Co ciekawe, codzienne wypijanie 2 szklanek soku z tego warzywa poprawi koloryt skóry. Po marchewkę powinny też sięgać osoby zmagające się ze stanami zapalnymi skóry, niedokrwistością czy awitaminozą. Warto wiedzieć, że warzywo to wpływ pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a więc warto uwzględnić je w swojej diecie.
Marchewka- właściwości odżywcze
Marchew dostarcza organizmowi wiele cennych dla jego zdrowia składników odżywczych. Jest ona znakomitym źródłem beta-karotenu, a ponadto zawiera w sobie też ważne pierwiastki i błonnik odżywczy. Warzywo to składa się aż w 88 procentach z wody. Dokładna ilość wartości odżywczych w 1 marchewce wygląda następująco:
- Kalorie- 18,45 kcal,
- Tłuszcz- 0,11 g,
- Białko- 0,42 g,
- Węglowodany- 4,32 ( w tym cukry proste 2,13 g),
- Błonnik pokarmowy- 1, 26 g.
Warto też podkreślić, że warzywo to jest niskokaloryczne i ma niski indeks glikemiczny.
Jakie witaminy ma marchewka?
W marchewkach znajdziemy takie witaminy jak:
- Witamina C,
- Witamina E,
- Witamina K,
- Witamina B6,
- Ryboflawina,
- Niacyna,
- Kwas foliowy,
- Tiamina.
Oprócz tego znajdują się w nich takie pierwiastki jak: potas, sód, fosfor, magnez, wapń czy żelazo. Spożywając to warzywo, dostarczamy również organizmowi takich składników jak: kumaryny, związki siarkowe, alkaloidy, kwas jabłkowy.
Marchew surowa- właściwości
Marchewkę można zjadać w postaci surowej. Trzeba jednak pamiętać, że surowa marchewka może podrażniać żołądek i powodować kolki wątrobowe. Beta-karoten obecny w niej wspiera uzyskanie ładnej opalenizny, zmniejsza ryzyko poparzeń, przebarwień i nieestetycznych plam. Prowitamina A wspiera funkcjonowanie wzroku, jak i chroni przed rozwojem nowotworów, miażdżycy i schorzeń serca. Dlaczego jeszcze warto sięgać po surową marchewkę? Karotenoidy w niej obecne walczą z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju wielu poważnych chorób. Marchewka w postaci surowej pomaga też przeciwdziałać zanikom miesiączki, jak i wpływa korzystnie na stopień nawilżenia skóry.
Gotowana marchewka- właściwości
Co ciekawe, gotowana marchewka zawiera większą ilość beta-karotenu, aniżeli surowy korzeń. Należy ją gotować, w całości, a po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. Warzywo w tej postaci sprawdza się zwłaszcza na problemy trawienie. Wynika to z tego faktu, że jest lekkostrawne, natomiast aktywne związki wykazują się działaniem przeciwbiegunkowym i przeciwzapalnym.
Kiszona marchewka- właściwości
Kiszona marchewka pomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, ponadto skutecznie ochrania organizm przed infekcjami. Warto więc po nią sięgać przez cały rok, a w szczególności w okresie częstych zachorowań. Jest też drogocennym źródłem witamin, minerałów, jak i kwasu mlekowego, które wspiera zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Właściwości natki marchewki
W natce marchewki także znajdują się witaminy, a zwłaszcza C oraz K, a ponadto magnez, potas czy wapń. Obecne są w niej też ważne dla zdrowia związki fenolowe, karotenoidy, chlorofil i przeciwutleniacze. Jej spożycie dostarcza więc nam wielu istotnych składników, a także wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i wspiera układ wzroku. Natka marchwi wykazuje się też działaniem odtruwającym organizm, moczopędnym i eliminującym obrzęki. Działa też korzystnie na regulację poziomu cukru we krwi i poziomu ciśnienia, jak i na układ krążenia.
Marchew właściwości zdrowotne
Marchewka- na co pomaga?
- ochrona przed chorobami układu krążenia,
- regulacja trawienia,
- pozytywny wpływ na wzrok,
- działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe,
- wsparcie procesu opalania i odchudzania,
- ochrona przed anemią,
- usuwanie nadmiaru cholesterolu,
- ochrona przed chorobami wieńcowymi i miażdżycą,
- zwalczanie wolnych rodników,
- stymulacja produkcji kolagenu,
- wzmocnienie układu immunologicznego.
Marchew- właściwości odchudzające
Warzywo to ma niską kaloryczność i jest źródłem błonnika, przez co jest polecane osobom odchudzającym się. Co ważne, potęguje uczucie sytości i spowalnia przenikanie glukozy do krwiobiegu. W ten sposób może okazać się wsparciem w zrzucaniu zbędnych kilogramów.