Kwas ferulowy

2022-06-17

Kwas ferulowy

Kwas ferulowy (kwas 4-hydroksy-3-metoksycynamonowy) to związek chemiczny pochodzenia organicznego. Jest on pochodną kwasu cynamonowego. Kwas ferulowy w kosmetykach, w kuracjach kosmetologicznych typu anti-ageing jest wykorzystywany jako przeciwutleniacz. Dostarczyć go można organizmowi również od wewnątrz, w żywności. Związek ten występuje w zbożach, owocach, warzywach oraz niektórych trawach. Znajduje się on m.in. w bananach, brokułach, otrębach, bakłażanach, bambusie, kukurydzy, życie, a także nasionach ryżu, owsa i pszenicy. 

Główną rolą kwasu ferulowego jest ochrona skóry przed czynnikami środowiskowymi. Neutralizuje on wolne rodniki, dzięki czemu zmniejsza się stres oksydacyjny oraz zapobiega tworzeniu dimerów tymidynowych, które prowadzą do uszkodzeń DNA, co powoduje zmiany biologiczne skóry, w tym starzenie się jej. Kwas ferulowy wzmacnia też działanie innych przeciwutleniaczy, w tym witamin C i E. Preparaty z kwasem ferulowym i tymi substancjami w składzie mają działanie synergiczne — składniki te uzupełniają się i razem działają na skórę bardziej intensywnie. 

Kwas ferulowy jest jednym z nielicznych kwasów, które mogą stosować bezpiecznie kobiety w ciąży. Istnieje jednak możliwość reakcji alergicznej. Wiąże się ona ze źródłem pochodzenia tego składnika (przy uczuleniu na kukurydzę czy banany może pojawić się nadwrażliwość i reakcja skórna na aplikację kwasu ferulowego). Dla bezpieczeństwa, przed zastosowaniem kwasu ferulowego wskazane jest przeprowadzenie testu uczuleniowego na niewielkim, niewidocznym fragmencie skóry. 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 4592 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2025-01-22
Przesyłka zgodna z zamówieniem
2025-01-18
Profesjonalna obsługa i szybka wysyłka
pixel