Alginian
Alginian
Alginian (alginian sodu, Sodium alginate, E401, sól sodowa kwasu alginowego) to bezbarwna i bezsmakowa substancja pochodzenia naturalnego, którą pozyskuje się z alg brunatnic. Substancja łatwo pęcznieje i jest stosowana jako dodatek do żywności (zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca i wiążąca wodę). Jest on stosowany m.in. do produkcji kawioru i ravioli Alginian wykorzystywany jest również jako skuteczny i bezpieczny lek na zgagę i nadkwaśność żołądka. Po wchłonięciu i dotarciu do żołądka tworzy żelowy ochronny film, który w mechaniczny sposób zapobiega cofaniu się pokarmu do przełyku.
Alginian jest nietoksyczny, hipoalergiczny i nie ma potencjału kancerogennego. Alginian ma też właściwości hemostatyczne (wspiera gojenie ran, właściwy przepływ krwi i zapobiega jej wypływowi z naczyń krwionośnych), dzięki czemu jest on składnikiem materiałów opatrunkowych. Opatrunki z alginianem sodu i wapnia tworzą wilgotne środowisko w obszarze rany, dzięki czemu jest ona lepiej nawilżona i szybciej się goi.
Alginian sodu jest też wykorzystywany w branży kosmetycznej jako składnik emulsjo- i filmotwórczy. Zapobiega on rozdzielaniu się faz w emulsjach, zmniejsza ich lepkość oraz klaruje wodniste formuły. Jako składnik aktywny ponadto odżywia, uelastycznia skórę, zmniejsza podrażnienia, wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza zaczerwienienia. Można go spotkać w składzie serum i esencji nawilżających, żelach do stylizacji włosów, maseczkach do twarzy i innych kosmetykach.