Makarony

(209 produktów)
Naturalne
Promocja
Nowość

Makaron orkiszowy, gryczany, żytni czy tradycyjny pszenny- jak wybrać makaron?

Trudno o drugi produkt spożywczy dostępny pod tak wieloma postaciami jak makaron. Można wybierać nie tylko wśród koloru oraz kształtu, ale przede wszystkim rodzaju wykorzystanych składników podczas jego produkcji. To, jaki makaron powinno się wybrać, zależy głównie od pożądanego przez spożywającego efektu. O ile tradycyjne makarony pszenne są idealną propozycją dla dzieci, gdyż są łatwostrawne i zawierają małą ilość błonnika, o tyle dla osób zmagających się z celiakią, znajdą się na liście produktów zakazanych. Makaron jednak jest na tyle zdrową żywnością, że nie należy jej sobie odmawiać. Dzięki różnorodnemu wyborowi okazuje się to możliwe. Dla osób z nietolerancją glutenu doskonale sprawdzi się makaron orkiszowy, razowy czy żytni, pozbawiony zakazanego składnika.

Dlaczego makaron jest zdrowy?

Bez względu na to czy jest to makaron ryżowy, sojowy, czy warzywny, każdy z nich posiada szereg cennych dla zdrowego funkcjonowania organizmu mikro i makroelementów. Wzbogacony żelazem makaron z soczewicy jest idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z anemią. Natomiast miedź zawarta w makaronie gryczanym pozytywnie wpłynie na piękny wygląd włosów. W przypadku sportowców makaron z ciecierzycy uzupełni wysokie zapotrzebowanie na białko. A dla usprawnienia pracy mózgu i wsparcia odporności makaron jajeczny będzie świetnym uzupełnieniem diety. Niskokaloryczność oraz beztłuszczowość makaronu konjac sprawia, że jest on wyjątkowo delikatny i łatwo przyswajalny nawet dla osób obciążonych cukrzycą, celiakią oraz innymi schorzeniami układu pokarmowego. 

Czy wybór makaronu ma znaczenie dla jakości i smaku potraw?

Dzięki bogactwu różnorodnych składników, makarony mają swoje charakterystyczne smaki, które wpływają na jakość serwowanych dań. Dla potraw azjatyckich idealne będą makaron z brązowego ryżu w stylu japońskim czy sojowy, który ma niski indeks glikemiczny oraz makaron z dodatkiem egzotycznej kurkumy. Kuchnia włoska pokocha natomiast pełen minerałów i witamin makaron z czerwonej soczewicy. Kolorowe makarony z grochu czy szpinaku urozmaicą smak warzywnych potraw, nadając im pięknego i niecodziennego wyglądu. A ciemny makaron gryczany będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, z którymi stworzy bogactwo ciekawych smaków.

Który makaron jest najlepszy?

Na to pytanie nie można odpowiedzieć jednoznacznie, gdyż motywów wyboru tego produktu jest mnóstwo. Dobrze dobrany może być spożywany zarówno przez małe dzieci, jak i osoby starsze oraz obciążone chorobami. Makaron jest dobry do lekkich przekąsek, np. na słodko z serem oraz sytych dań mięsnych. Będzie doskonałą alternatywą dla osób na diecie, dbających o swoją figurę, jak makaron ryżowy, żytni oraz z ciecierzycy. Makaron orkiszowy zmieści się też na restrykcyjnej liście wegetariańskiej oraz wegańskiej. Makaron orkiszowy spożywany w odpowiednich ilościach wpływa pozytywnie na wiele funkcji organizmu, regulując ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Jak widać każdy rodzaj tego produktu posiada swoje unikalne zalety. 

Zaufane Opinie IdoSell
4.72 / 5.00 4204 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-10
super
2024-03-09
Bardzo dziękuję.Przystępne ceny,szybko i sprawnie.Będę Waszym klientem.
pixelpixelpixelpixel