Aminokwasy i glutaminy
Glycine Pure Powder - Glicyna (454 g)
Swanson Mleczan Magnezu 84 Mg 120 K
- 1
- 2
Na co pomaga glutamina?
Faktem jest, że glutamina wykazuje wiele pozytywnych właściwości. Sportowcy doceniają fakt, że mogą liczyć na zdolność glutaminy do budowania białek mięśniowych. Zwiększenie produkcji azotu sprawia, że komórki mięśniowe mają świetne warunki do szybszego wzrostu. Poza tym, glutamina ma za zadanie zmniejszyć katabolizm mięśniowy. Jest dodatkowym źródłem energii dla organizmu, która jest dostarczana na bieżąco. W efekcie zwiększa się ogólna wytrzymałość organizmu. Co ciekawe, glutamina pozwala na dłuższe wykonywanie ćwiczeń i chroni przed utratą glikogenu mięśniowego.
W czym jest najwięcej glutaminy?
Istotne jest to, że glutamina jest zawarta w licznych produktach spożywczych. Jeśli chcemy zwiększyć jej podaż do organizmu, postawmy na wołowinę, jajka, półtłuste mleko, biały ryż, tofu i kukurydzę. Spożywczych źródeł tego związku jest dużo, dlatego każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Nie bez znaczenia jest fakt, że najwięcej L-glutaminy znajduje się w wołowym mięsie. Zróżnicowana dieta jest sposobem na zachowanie dobrej kondycji i zdrowia organizmu.
Kiedy najlepiej brać glutaminę?
Wiele osób skazuje, że najlepszą porą na przyjmowanie glutaminy jest poranek, na czczo. Poza tym, warto sięgnąć po ten składnik w porze potreningowej. Możemy zażywać glutaminę na pusty żołądek lub razem z posiłkiem. Sportowcy i osoby stosujące suplementację glutaminą wiedzą doskonale, że dobowa dawka wynosi od 10g do 40g. Jest to zależne od wielu czynników, które wiążą się głównie z potrzebami organizmu.
Czy warto brać glutaminę?
Odpowiedź na to pytanie jest jednoznaczna - warto brać glutaminę. Aminokwasy rozgałęzione BCAA z glutaminą to jedno z najbardziej korzystnych połączeń dla organizmu człowieka. Takie rozwiązanie jest przydatne głównie wtedy, gdy chcemy zahamować procesy kataboliczne i przyspieszyć proces regeneracji mięśni. Istnieje wiele różnorodnych rozwiązań, które znajdziemy na rynku. Glutaminę dostarczymy do naszego organizmu wraz z pożywieniem i suplementacją.