Mąka i mieszanki chlebowe

(166 produktów)
Naturalne
Promocja
Nowość

Mąka BIO - jak powstaje? 

Na rynku funkcjonuje wielu producentów oferujących mąkę. Jednak mąka mące nierówna i produkty, które określane są mianem ekologicznych również między sobą się różnią w zależności od typu mąki. Niezależnie jednak od jej rodzaju pod pojęciem mąki bio powinien zawsze kryć się produkt, który powstaje z ziaren, które pochodzą z upraw, gdzie nie było sztucznych nawozów, środków ochrony roślin i pestycydów. 

Mąki BIO - jakie rodzaje są dostępne? 

Dostępne na rynku mąki BIO to produkty powstające z różnych ziaren. Dostępne są klasyczne propozycje jak mąka pszenna bądź żytnia, ale można również liczyć na propozycje dla tych, którzy zmagają się z nietolerancją glutenu i mogą oni liczyć na mąkę bezglutenową. 

Jakie typy mąki Bio są dostępne? 

Mąka BIO oprócz tego jakie pochodzenia mają ziarna nie różni się od klasycznej dostępnej na rynku mąki i występuje w wielu różnych typach. Począwszy od podstawowego typu 450 określonego jako mąka tortowa aż po mąki razowe typu 2000.

Czym różnią się poszczególne typy mąk? 

Mąki w zależności od typu powstają z ziaren w różnej formie. Typ mąki jest uzależniony od tego ile okrywy owocowo - nasiennej zostaje usunięte z ziarna. Im więcej okrywy jest usunięte tym niższy typ mąki i bielszy kolor zostanie uzyskany. Im wyższy typ tym więcej okrywy i tym samym także więcej błonnika w składzie mąki. 

Jaki rodzaj mąki wybrać? 

Wybór typu mąki i jej rodzaju uzależniony jest od rodzaju produktów jakie będzie się chciało przygotować z takiej mąki. Inna mąka przeznaczona jest na ciasta, inna służy do przygotowania makaronu a jeszcze inna do wypieku chleba.

Co to są mieszanki chlebowe?

Mieszanki chlebowe to propozycje przygotowywane dla tych myślących o wypieku własnego chleba. Takie mieszanki to gotowe, skomponowane starannie zestawy różnych mąk, które wystarczy połączyć z wodą i drożdżami, by mieć ciasto do wypieku chleba. 

Jaki skład mają mieszanki chlebowe? 

Mieszanki chlebowe to zestaw mąk, które uzupełnione są o słód jęczmienny, sól, cukier i przyprawy w odpowiednich proporcjach, pozwalające na przygotowanie ciasta na chleb. Mąki wykorzystywane w mieszankach chlebowych to albo klasycznie mąka pszenna, żytnia czy orkiszowa, albo zestawy przygotowane w oparciu o mąki  bezglutenowe. 

Jak powstają mąki bezglutenowe? 

Mąka bezglutenowa powstaje w oparciu o składniki, które nie mają w składzie glutenu. Wśród tych ziaren jakie są wykorzystywane najczęściej znajduje się: kukurydza, ryż, ciecierzyca, amarantus, kasza jaglana, gryka czy orzechy różnego rodzaju. Chcąc mieć pewność zakupu mąki bezglutenowej warto wybierać produkty z certyfikatami, które potwierdzą, że produkt powstaje w zakładzie wolnym od glutenu. 

Czy można przygotować chleb z bezglutenowej mąki? 

Istnieją gotowe mieszanki składające się z mąk bezglutenowych, które pozwalają na przygotowanie chleba. Mąka bezglutenowa jest cennym składniki ze względu na dobre źródło witamin, białka, błonnika. Wykazuje niski indeks glikemiczny, dlatego może być właściwa dla diabetyków

Zaufane Opinie IdoSell
4.72 / 5.00 4076 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-01
POLECAM SKLEP W 100 % !
2023-11-21
Super jak zawsze!
pixelpixelpixelpixel