Mąka i mieszanki chlebowe
Pięć Przemian − Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba z czarnuszką − 500 g
Pięć Przemian − Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba KETO z orzechami włoskimi − 500 g
Pięć Przemian − Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba z pestkami dyni − 500 g
Pięć Przemian − Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba z jagodami goji − 500 g
Pięć Przemian − Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba z jagodą kamczacką − 420 g
Zdrowo Namieszane − Mieszanka do wypieku chrupiących gofrów na słodko lub słono BIO − 240 g
Mąka BIO - jak powstaje?
Na rynku funkcjonuje wielu producentów oferujących mąkę. Jednak mąka mące nierówna i produkty, które określane są mianem ekologicznych również między sobą się różnią w zależności od typu mąki. Niezależnie jednak od jej rodzaju pod pojęciem mąki bio powinien zawsze kryć się produkt, który powstaje z ziaren, które pochodzą z upraw, gdzie nie było sztucznych nawozów, środków ochrony roślin i pestycydów.
Mąki BIO - jakie rodzaje są dostępne?
Dostępne na rynku mąki BIO to produkty powstające z różnych ziaren. Dostępne są klasyczne propozycje jak mąka pszenna bądź żytnia, ale można również liczyć na propozycje dla tych, którzy zmagają się z nietolerancją glutenu i mogą oni liczyć na mąkę bezglutenową.
Jakie typy mąki Bio są dostępne?
Mąka BIO oprócz tego jakie pochodzenia mają ziarna nie różni się od klasycznej dostępnej na rynku mąki i występuje w wielu różnych typach. Począwszy od podstawowego typu 450 określonego jako mąka tortowa aż po mąki razowe typu 2000.
Czym różnią się poszczególne typy mąk?
Mąki w zależności od typu powstają z ziaren w różnej formie. Typ mąki jest uzależniony od tego ile okrywy owocowo - nasiennej zostaje usunięte z ziarna. Im więcej okrywy jest usunięte tym niższy typ mąki i bielszy kolor zostanie uzyskany. Im wyższy typ tym więcej okrywy i tym samym także więcej błonnika w składzie mąki.
Jaki rodzaj mąki wybrać?
Wybór typu mąki i jej rodzaju uzależniony jest od rodzaju produktów jakie będzie się chciało przygotować z takiej mąki. Inna mąka przeznaczona jest na ciasta, inna służy do przygotowania makaronu a jeszcze inna do wypieku chleba.
Co to są mieszanki chlebowe?
Mieszanki chlebowe to propozycje przygotowywane dla tych myślących o wypieku własnego chleba. Takie mieszanki to gotowe, skomponowane starannie zestawy różnych mąk, które wystarczy połączyć z wodą i drożdżami, by mieć ciasto do wypieku chleba.
Jaki skład mają mieszanki chlebowe?
Mieszanki chlebowe to zestaw mąk, które uzupełnione są o słód jęczmienny, sól, cukier i przyprawy w odpowiednich proporcjach, pozwalające na przygotowanie ciasta na chleb. Mąki wykorzystywane w mieszankach chlebowych to albo klasycznie mąka pszenna, żytnia czy orkiszowa, albo zestawy przygotowane w oparciu o mąki bezglutenowe.
Jak powstają mąki bezglutenowe?
Mąka bezglutenowa powstaje w oparciu o składniki, które nie mają w składzie glutenu. Wśród tych ziaren jakie są wykorzystywane najczęściej znajduje się: kukurydza, ryż, ciecierzyca, amarantus, kasza jaglana, gryka czy orzechy różnego rodzaju. Chcąc mieć pewność zakupu mąki bezglutenowej warto wybierać produkty z certyfikatami, które potwierdzą, że produkt powstaje w zakładzie wolnym od glutenu.
Czy można przygotować chleb z bezglutenowej mąki?
Istnieją gotowe mieszanki składające się z mąk bezglutenowych, które pozwalają na przygotowanie chleba. Mąka bezglutenowa jest cennym składniki ze względu na dobre źródło witamin, białka, błonnika. Wykazuje niski indeks glikemiczny, dlatego może być właściwa dla diabetyków