Jak oszczędzać na jedzeniu? 21 tricków, lista zakupów i bardzo tanie przepisy!

2022-05-20
Jak oszczędzać na jedzeniu? 21 tricków, lista zakupów i bardzo tanie przepisy!

Ceny żywności rosną jak szalone, a twój portfel chudnie w oczach? Spokojnie, bez paniki – podpowiemy ci, jak oszczędzać na jedzeniu, tak, by było to proste i naprawdę skuteczne, a jednocześnie nie wymagało zbyt wielkich wyrzeczeń.

 

Spis treści:

  1. Jak oszczędzać na jedzeniu? Ile możesz zaoszczędzić?
  2. Jak oszczędzać na jedzeniu – 21 skutecznych sposobów
  3. Jak oszczędzić na jedzeniu 1000 zł miesięcznie?

 

Jak oszczędzać na jedzeniu? Ile możesz zaoszczędzić?

Nie ma co ukrywać – życie staje się coraz droższe. Zmiany klimatyczne powodujące m.in. susze i gorsze zbiory, sytuacja geopolityczna wpływająca na rosnące ceny energii, inflacja – to wszystko sprawia, że robiąc codzienne zakupy żywnościowe płacimy coraz więcej. 

Jednocześnie jednak ciągle marnujemy sporo jedzenia – szacunkowo w Polsce do kosza wędruje rocznie 5 ton żywności. Oznacza to, że każde gospodarstwo wyrzuca do śmieci co miesiąc jedzenie warte co najmniej 50 zł. Pytanie „Jak zaoszczędzić na jedzeniu?” stawia sobie i będzie stawiać coraz więcej osób, zarówno tych żyjących w pojedynkę, jak i mających na utrzymaniu rodziny. 

  • Naturalność

Jak oszczędzać na jedzeniu? Ile możesz zaoszczędzić?

Jak maksymalnie oszczędzić na jedzeniu – i czy warto? 

Zabierając się do odchudzenia domowego budżetu spożywczego pamiętaj o jednej zasadzie – na jedzeniu oszczędzać można, ale na zdrowiu nie warto. Dlaczego? Dlatego, że niedojadanie, albo jedzenie produktów złej jakości prędzej czy później odbije się na zdrowiu. I może skończyć się długotrwałymi problemami. Twój organizm potrzebuje regularnych dostaw składników odżywczych. Gdy ich nie otrzymuje, na początku reaguje problemami ze skórą i włosami (takie jak np. wypadanie włosów). 

Niedobory witamin i składników mineralnych mogą wpływać także m.in. na gorszą odporność. Co skończy się tym, że pieniądze, których nie wydałaś na jedzenie, wydasz na wizyty u lekarza i leki. Kuchnia to nie jest miejsce na maksymalne oszczędności – tylko na oszczędności z głową. Jak to robić? 

Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu, tak, by miało to sens? Sposobów jest naprawdę wiele, a podstawą jest określenie budżetu, jaki co miesiąc możesz przeznaczyć na jedzenie i kontrolowanie swoich zachcianek (bo to one go najczęściej rujnują). Na produktach spożywczych możesz zaoszczędzić naprawdę sporo – jeśli tylko włożysz w to trochę wysiłku. 

Listy zakupów, plany posiłków, kupowanie sezonowych produktów i tych z krótkim terminem ważności – to tylko początek. Istnieje wiele tricków, które sprawią, że pytanie „Jak zaoszczędzić na jedzeniu?” przestanie cię gnębić – bo zostaniesz królową zdrowej i oszczędnej kuchni!

Jak oszczędzić na jedzeniu 1000 zł miesięcznie?

Jak oszczędzać na jedzeniu – 21 skutecznych sposobów

Jak oszczędzać na jedzeniu – zakupy

1.Określ swój budżet 

Najpierw sprawdź, ile wydajesz miesięcznie na jedzenie, a potem porównaj to z tym, ile chcesz wydawać. Wypadkowa pomiędzy tymi kwotami to twój zakładany budżet żywnościowy. Trzymaj się go przez miesiąc, a potem zweryfikuj – czy możesz oszczędzać jeszcze więcej, czy jednak za dużo cię to kosztuje (czasu na zakupy i spędzonego w kuchni, rezygnacji ze wszystkich zachcianek, braku ulubionych posiłków).

2. Planuj tygodniowe menu

Pod koniec tygodnia zaplanuj posiłki na następny tydzień. Dzięki temu możesz określić, jakie produkty spożywcze będą ci potrzebne i kupić je podczas jednej lub dwóch wizyt w sklepie w tygodniu. Tym samym unikniesz niespodziewanych akcji pod tytułem „Ratunku! Pusta lodówka!” i kupowania czegoś na szybko w najbliższym (i często najdroższym) sklepie w okolicy.

3. Trzymaj się listy zakupów

Całe zastępy specjalistów od sprzedaży pracują nad tym, żeby w sklepie twój mózg oszalał. Tysiące produktów w kolorowych opakowaniach, czerwone napisy „Promocja!!!”, zapach świeżo upieczonego pieczywa, komunikaty o obniżkach – to wszystko jest obliczone na to, żeby klient stracił samokontrolę i kupił więcej, niż potrzebuje. 

Nie daj się temu szaleństwu – kiedy będziesz robić zakupy, trzymaj się listy zakupów. Unikniesz spontanicznych wydatków i oszczędzisz. Pomocna wskazówka – robiąc listę produktów żywnościowych spisuj produkty działami: mięsne, nabiał, warzywa, pieczywo. Łatwiej będzie ci korzystać z takiej listy i unikniesz biegania po sklepie pomiędzy działami.

4. Nie kupuj „na głodniaka”

Zawsze idź na zakupy z pełnym żołądkiem. Głodna kupujesz więcej – to fakt potwierdzony badaniami naukowymi. Co więcej, głodni kupujemy więcej nie tylko produktów żywnościowych – wydajemy więcej także na zakupy inne niż spożywcze.

5. Rób duże zakupy raz w tygodniu

I kupuj w tanich sklepach. Jeśli na duże zakupy wybierasz się raz na tydzień, warto pojechać do sklepu nawet przez pół miasta, jeśli wiesz, że na tej wyprawie sporo zaoszczędzisz. Jedna wizyta w supermarkecie i jedna/dwie na targu czy w warzywniaku powinny w zupełności wystarczyć (plus codzienna wyprawa po świeże pieczywo, jeśli nie możesz go sobie odmówić).

6. Kupuj marki własne

Duże sieci sklepów mają marki własne, oznaczone ich logo. To głównie podstawowe produkty spożywcze – mąka, kawa, makaron, mleko. Zazwyczaj są tanie i mają taki sam skład jak „markowe” produkty. Warto wypróbować, czy ci smakują i jeśli tak, kupować je regularnie.

7. Szukaj przecen i okazji – ale bez przesady

Sprawdzaj i porównuj – czasami regularne ceny produktów ukrytych na niższych półkach są niższe niż te promocyjne. Sprawdzaj też produkty z krótkim terminem ważności – często bywają przecenione.

8. Wybieraj wśród sezonowych produktów

Najlepiej krajowych. Będą nie tylko tańsze niż importowane, ale też zdrowsze i bardziej ekologiczne – bo nie przejechały pół świata dojrzewając w ciężarówkach czy samolotowych chłodniach. Zaletą sezonowych produktów jest też to, że świetnie urozmaicają menu – a że są dostępne tylko przez krótki czas, nie sposób się nimi znudzić.

9. Nie kupuj przetworzonych produktów

Porównaj ceny – za fasolę w puszce zapłacisz co najmniej dwa razy tyle, co za fasolę suchą, którą trzeba ugotować. To samo tyczy się innych gotowych do spożycia produktów żywnościowych. Są nie tylko sporo droższe od tych nieprzetworzonych – żywność przetworzona (zwłaszcza wysokoprzetworzona) może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie (więcej o żywności przetworzonej i tym, czy faktycznie jest tak niezdrowa przeczytasz tutaj).

10. Idź na zakupy z gotówką 

Najlepiej z odliczoną kwotą, którą powinna ci wystarczyć na zaplanowane zakupy + małą rezerwą. To najprostszy sposób, który pozwoli ci uniknąć nadprogramowych wydatków.

Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu – w kuchni?

11. Kontroluj daty przydatności do spożycia

Zasada jest prosta – produkty spożywcze z krótkim terminem ważności stawiaj na przodzie półek w lodówce i kuchennych szafkach. I to, co z przodu, zużywaj jako pierwsze. Także planując tygodniowe menu bierz pod uwagę, w jakich produktach spożywczych kończy się data przydatności do spożycia.

12. Gotuj na kilka dni

Nie w każdym domu sprawdzi się ta zasada, ale gotowanie na zapas to świetna oszczędność – czasu i pieniędzy. Przygotowuj też domowe zestawy „półgotowe” – wywary na zupy, które możesz mrozić, mrożone zestawy warzyw sezonowych czy porcje mięsa. Mrożenie produktów na później to świetna pomoc w oszczędzaniu domowego budżetu.

13. Rób domowe przetwory

Dżemy, soki, konfitury, owoce i warzywa w occie, puree warzywne, kiszonki – to wszystko zrobione w domu jest tańsze i zdrowsze. Rób także domowy ketchup i majonez – są pyszne i nie zawierają konserwantów, których masę znajdziesz w gotowych produktach.

14. Gotuj z resztek

Gotowanie z resztek to świetny pomysł na oszczędzanie pieniędzy na jedzeniu. Zapiekanki, wrapy, frittaty – z resztek możesz zrobić mnóstwo pysznych potraw.

15. Hoduj zieleninę

Nawet, jeśli nie masz pod oknem ogródka, możesz podreperować budżet małą domową uprawą. Hoduj kiełki w słoikach lub kiełkownicach (wychodzi wielokrotnie taniej niż kupowanie kiełków w sklepach), siej na tacce z ligniną rzeżuchę, zastaw kuchenne okno doniczkami z cebulą na szczypior i pietruchą wyrastającą w natkę. Masz słoneczny balkon? Zamontuj na nim donice z pomidorami. Masz piwnicę lub garaż? Załóż domową uprawę boczniaków.

16. Ogranicz spożycie mięsa

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 0,5 kg przetworzonego mięsa tygodniowo (to ok. 750 g mięsa świeżego). Tymczasem według badań Polacy spożywają dwa razy więcej mięsa niż to zalecane. To nie tylko niezdrowe, ale też bardzo kosztowne. Nie wiesz, jak gotować jarskie dania? Poznaj nasze szybkie przepisy na wege obiad.

Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu – przepisy "po taniości"!

17. Pesto z zieleniny

Makaron z pesto to pyszna i sycąca potrawa. Jak na niej oszczędzić? Robiąc domowe pesto, np. z liści rzodkiewki. Wystarczy je umyć, osuszyć i zblendować, dodając czosnek. Dorzuć podprażone pestki słonecznika, odrobinę oliwy, sól, pieprz i ser (najlepiej parmezan, ale może być dowolny twardy żółty ser – lub w wersji wegetariańskiej płatki drożdżowe). Pesto gotowe! Możesz je zrobić także z rukoli, natki pietruszki czy jarmużu.

18. Ciasteczka z wytłoczyn

Pijesz dużo soków – i by oszczędzać, przygotowujesz je w wyciskarce? Nie wyrzucaj wytłoczyn po sokach, zrób z nich ciasteczka! Dodaj odrobinę mąki, płatki owsiane, trochę orzechów, żurawinę, rodzynki lub inne bakalie, trochę sody, zmiksuj i upiecz. Jeśli dodasz kakao, wyjdą ciastka czekoladowe – zdrowe, tanie i pyszne:)

19. Chipsy z obierków

Idealny sposób, by oszczędzić na zachciankach – zamiast kupować chipsy, zrób je z obierków z ziemniaków. Obierki z dobrze wyszorowanych ziemniaków natrzyj oliwą, którą wcześniej zmiksujesz z czosnkiem i ziołami. Posyp solą i piecz przez kilka minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni C. Pyyycha!

Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu – wypróbuj nietypowe pomysły!

20. Poznaj „dziką kuchnię”

Czym jest „dzika kuchnia”? To nic innego, jak wykorzystywanie w kuchni tzw. jadalnych chwastów. W Polsce możesz znaleźć co najmniej 200 jadalnych, dziko rosnących roślin, takich jak mniszek lekarski, pokrzywa, skrzyp, koniczyna, krwawnik, rumianek, stokrotka czy szczaw. Herbata albo wino z mniszka, sałatka z młodej pokrzywy, komosa (lebioda) smażona na oleju z solą, pieprzem i czosnkiem, konfitura z kwiatów akacji, syrop z młodych pędów sosny, kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym – „dzika kuchnia” to prawdziwy sezam pełen pysznych skarbów Natury. Jedna zasada – dzikie rośliny zbieraj z daleka od dróg i miast, by nie zawierały szkodliwych substancji.

21. Zostań freeganinem

Jak maksymalnie oszczędzić na jedzeniu? Można po prostu… przestać je kupować. Freeganizm to ruch zrzeszający ludzi sprzeciwiających się marnowaniu żywności i szukających dobrej do spożycia żywności, która została przez innych wyrzucona. Mówiąc w skrócie, freeganin zamiast do sklepu idzie na jego zaplecze i „robi zakupy” wybierając w produktach spożywczych, które sklep wystawił na śmietnik, bo mają uszkodzone opakowania, zwiędły i zbrzydły, lub skończyła się im data przydatności do spożycia. W Polsce to wciąż raczkujący ruch, ale w internecie można znaleźć grupy freegańskie, które dzielą się informacjami o tym, gdzie warto szukać żywności. 

Jak oszczędzić na jedzeniu 1000 zł miesięcznie? 

To ile możesz oszczędzić na jedzeniu zależy od kilku czynników. Po pierwsze od tego, ile wydajesz na produkty spożywcze. Jeśli twoja kilkuosobowa rodzina wydaje na jedzenie 2500 zł, oszczędzenie 1000 zł może być trudne – ale nie niemożliwe. Po drugie to ile możesz oszczędzić zależy od tego, gdzie mieszkasz i jakie masz możliwości. 

Jeśli mieszkasz w mieście, oszczędności przyniesie ci rezygnacja z jedzenia na mieście i gotowanie w domu, a także szukanie tanich sklepów. Jeśli mieszkasz na wsi, droga do dużych oszczędności stoi przed tobą otworem. 

Mając ogród i warzywnik i hodując kury, możesz okroić wydatki na produkty spożywcze niemal do minimum. Pamiętaj – tak naprawdę odpowiedź na pytanie „Jak zaoszczędzić na jedzeniu?” zależy głównie od twojej determinacji, konsekwencji, pomysłowości i wytrwałości w dążeniu do wyznaczonego celu. 

Jak oszczędzać na jedzeniu? Zapraszamy na zakupy do Nabea – u nas znajdziesz zdrowe, ekologiczne i tanie produkty spożywcze. Kupisz je wszystkie podczas jednych zakupów i nie wychodząc z domu – oszczędzając czas i pieniądze!


 

Bibliografia:

  1. [naukawpolsce.pl], Głodni kupują więcej; nie tylko żywności.
  2. [naukawpolsce.pl], Naukowcy: Polacy jedzą prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca WHO.
Pokaż więcej wpisów z Maj  2022

24h
 Dary Natury Musztarda Eko 200G
Dary Natury

Dary Natury Musztarda Eko 200G

7,53 zł
pkt.
24h
 Alce Nero − Passata, sos pomidorowy Bio − 500 g
Alce Nero

Alce Nero − Passata, sos pomidorowy Bio − 500 g

8,58 zł
pkt.
24h
 Soczewica czerwona BIO 500 g
EkoWital

Soczewica czerwona BIO 500 g

9,98 zł
pkt.
24h
 Passata pomidorowa BIO 680 g
EkoWital

Passata pomidorowa BIO 680 g

7,16 zł
pkt.
24h
 Schar - Wraps, tortilla bezglutenowa - 160 g
Schar

Schar - Wraps, tortilla bezglutenowa - 160 g

12,86 zł
pkt.
24h
 OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 750 ml - JULES BROCHENIN
JULES BROCHENIN (oleje i oliwy)

OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 750 ml - JULES BROCHENIN

64,41 zł
pkt.
24h
 OGÓRKI KISZONE MAŁOSOLNE BIO 820 g (460 g) - RUNOLAND
RUNOLAND

OGÓRKI KISZONE MAŁOSOLNE BIO 820 g (460 g) - RUNOLAND

11,25 zł
pkt.
24h
 SOS POMIDOROWY PASSATA (Z POMIDORÓW ŻÓŁTYCH) BIO 350 g - ALCE NERO
Alce Nero

SOS POMIDOROWY PASSATA (Z POMIDORÓW ŻÓŁTYCH) BIO 350 g - ALCE NERO

11,49 zł
pkt.
 Sól himalajska drobnoziarnista 500 g
ReVito

Sól himalajska drobnoziarnista 500 g

6,11 zł
pkt.
 Sos SOJOWY Tamari Double BIO 150 ml
CLEARSPRING

Sos SOJOWY Tamari Double BIO 150 ml

23,48 zł
pkt.
 Makaron ryżowy  świderek BEZGL. BIO 250g
BARTOLINI

Makaron ryżowy świderek BEZGL. BIO 250g

10,78 zł
pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 4488 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-23
Wszystko super.
2024-10-18
Bardzo szybka dostawa. Dobrze opakowany, zabezpieczony produkt.
pixel