Jak nie marnować jedzenia? 3 szybkie przepisy na dania z resztek

2022-01-30
Jak nie marnować jedzenia? 3 szybkie przepisy na dania z resztek

 

Lodówka puchnie od niezjedzonych resztek, a ty już planujesz kolejne zakupy? Stop! Zamiast wyrzucać, naucz się jak łatwo i szybko ugotować coś pysznego z resztek. Przetestuj nasze 3 przepisy – podpowiemy ci, jak nie marnować jedzenia i wesprzeć domowy budżet. 


Spis treści: 

  1. Marnowanie żywności w Polsce: zatrważające liczby 
  2. Jak nie marnować jedzenia? Poznaj przepisy na obiady z resztek! 
  3. Gotowanie z resztek – sposób na ograniczenie marnowania jedzenia 
  4. Dania z resztek – miej pod ręką bazowe produkty! 

 

Marnowanie żywności w Polsce: zatrważające liczby 

Co roku w Polsce na śmietnik trafia blisko 5 ton żywności! Kto jest odpowiedzialny za marnowanie jedzenia? Jeśli stawiasz, że to restauracje i markety, musimy wyprowadzić cię z błędu. Jak wynika z danych Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności, marnowanie żywności odbywa się głównie w gospodarstwach domowych. To z nich na śmietnik trafia aż 60% zmarnowanych produktów spożywczych! Niestety, mało kto z nas może powiedzieć, że marnowanie jedzenia go nie dotyczy… 

Jak podaje Polska Agencja Prasowa, ponad 1/3 z nas wyrzuca produkty spożywcze (37,2%). A aż 70,3% Polaków wyrzuca gotowe, niespożyte posiłki!

Dlaczego w śmietnikach ląduje aż tyle jedzenia? Główne powody marnowania jedzenia to:
• zepsucie żywności (65,2%),
• przeoczenie daty przydatności do spożycia (42%),
• przygotowywanie zbyt dużych porcji jedzenia (26,5%),
• zbyt duże zakupy (22,2%).

Jak nie marnować jedzenia? Sprawdzaj terminy przydatności!

Co możesz zrobić, by zmniejszyć wyrzucanie jedzenia? 

1. Ogranicz kupowanie produktów zbędnych 

Tylko 41,9% Polaków przed pójściem na zakupy sprawdza zawartość lodówki, a 39% z nas idzie na zakupy z listą. Lodówka, lista, zakupy – zapamiętaj tę kolejność!

2. Planuj posiłki

Jeśli nie planujesz, to często kupujesz zbędne produkty (robi tak 18,9% Polaków) i kupujesz na zapas (jak 16,7% rodaków). 

3. Sprawdzaj daty ważności i stosuj zasadę FIFO

FIFO to skrót od angielskiego „first in, first out” czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Co to znaczy? Układaj produkty w szafce i lodówce, patrząc na datę przydatności do spożycia. Te z najkrótszą lądują z przodu – wtedy najszybciej je zużyjesz. 

4. Gotuj z resztek

Zostało ci w lodówce pół pomidora, dwa plasterki sera, kilka łyżek makaronu? Nie wyrzucaj – naucz się, jak gotować pyszne dania z „końcówek” żywności. To naprawdę proste! 

Jak nie marnować jedzenia! Wypróbuj gotowanie z resztek!

Jak nie marnować jedzenia? Poznaj przepisy na obiady z resztek!

Gotowanie z resztek jest proste – jeśli masz w domu produkty, które będą bazą posiłku i pomogą Ci wyczarować pyszne dania z resztek. Co warto mieć pod ręką? Produkty, które mają długie terminy przydatności do spożycia, a do tego wdzięcznie łączą się z innymi. I są zdrowe, bo pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych upraw! Na przykład:

Taki żelazny kuchenny zestaw sprawi, że gotowanie z resztek będzie zdrowe, tanie, szybkie i proste! Na początek wypróbuj nasze podpowiedzi na obiad z resztek.

Gotowanie z resztek: miej pod ręką produkty bazowe!

Danie z resztek nr 1 – zapiekanka z kurą 

To danie z resztek gotowanego kurczaka (lub pieczonego) zajmie ci pół godziny, a efektem zachwycisz całą rodzinę!

Składniki: 

  • 2 szklanki pokrojonego mięsa z kurczaka,
  • mała cebula,
  • 400 g dowolnego makaronu,
  • 1 szklanka sera (taki, jaki masz w lodówce),
  • 2 łyżki oleju (rzepakowy, ryżowy, z winogron),
  • sos sojowy, papryka, sól, pieprz.

Sos:

  • 2 puszki pomidorów w kawałkach,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól i pieprz.

Ugotuj makaron al dente (o 2 minuty krócej niż wskazuje opis na opakowaniu). Na patelni podsmaż na oleju posiekaną drobno cebulę. Gdy się zezłoci dodaj kurczaka i podsmażaj intensywnie przez kilka minut. Na koniec dorzuć pieprz, sól, sos sojowy i paprykę. Składniki na sos zblenduj. 

Przesmażoną masę umieść w naczyniu żaroodpornym (wcześniej nasmaruj je oliwą), dodaj makaron i sos, wymieszaj. Wierzch posyp startym serem (lub pociętym na małe kawałki). Zapiekaj kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pomysł na danie z resztek gotowanego kurczaka zrealizowany!

Danie z resztek nr 2 – wrapy z resztek mięsa

Jaki pomysł na obiad z resztek mięsa jest łatwy, szybki i do tego spodoba się najmłodszym? Wrapy – dzieciaki uwielbiają te zawijańce! Skrawki kurczaka, indyka czy resztki kotletów, tortilla, naleśnik lub omlet – to wszystko się przyda, gdy szukasz pomysłu na obiad z resztek mięsa!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • pokrojone w cienkie paseczki mięsa,
  • tortilla/naleśnik/omlet,
  • warzywa: sałata, cebula, pomidor + inne,
  • resztki sera,
  • sos (do wyboru):
    • ketchup zmieszany z majonezem,
    • jogurt naturalny zmieszany z majonezem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiony solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź go w lodówce.

Mięso przesmaż na oleju, tortillę podgrzej (lub usmaż/odgrzej naleśnik lub omlet), pokrój warzywa. Tortillę/naleśnik/omlet posmaruj sosem i pokryj sałatą, ułóż na niej kurczaka i warzywa, polej sosem. Opcja 1: zroluj i podawaj jako szybką przekąskę. Opcja 2: przed zawinięciem wrapa dodaj starty lub pokruszony ser. Zwiniętego wrapa podsmaż na małej ilości oleju na patelni i podawaj na ciepło. Taki obiad z resztek jest szybki do wykonania i bardzo sycący!

Danie z resztek nr 3 – frittata „na bogato”

Jej bazę stanowią jajka, a uzupełnieniem może być niemal wszystko, co znajdziesz w lodówce. To świetny patent, by nie wyrzucać jedzenia!

Składniki:

  • jajka,
  • oliwa,
  • resztki produktów spożywczych (mięs, serów, warzyw, ugotowanych ziemniaków/makaronu),
  • przyprawy: pieprz, sól, inne ulubione.

Resztki produktów spożywczych drobno pokrój i przysmaż na oliwie. Przełóż je do żaroodpornego naczynia i zalej rozmieszanymi wcześniej jajkami. „Farszu” frittaty ma być dużo, tak by jajka się w nim niemal schowały. Zapiecz całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia nakłuwaj frittatę patyczkiem – powinna się scalić i leciutko zapiec, ale wierzch nie może się spalić. 

Gotowanie z resztek: sposób na ograniczenie marnowania jedzenia

Gotowanie z resztek jest tanie, szybkie i pomaga oszczędzać domowy budżet. Do tego uczy, jak nie marnować produktów spożywczych i nie wyrzucać jedzenia. Wykorzystaj to i zaproś do kuchni dzieci. Gotowanie z resztek może być świetną okazją do wprowadzenia ich w kuchenne tajniki – będą uczyć się komponować smaki. To także świetny moment, by opowiedzieć, ile marnowanie żywności kosztuje naszą planetę (np. do produkcji 1 kg wołowiny potrzeba 14,5 tys. litrów wody, wieprzowiny 5990 litrów, a drobiu 4330 litrów. Gdy wyrzucamy mięso, marnujemy zasoby wodne, które się z roku na rok kurczą). 

Dania z resztek to coś, czego warto nauczyć dzieci!

Dania z resztek: miej pod ręką bazowe produkty! 

Nabea to tysiące produktów naturalnych, ekologicznych, wegańskich, zero warte i dla alergików – na pewno znajdziesz u nas coś dla siebie! Znajdziesz tu najwyższej jakości oliwy i oleje, przyprawy, miody oraz zdrową żywność. 

Pamiętaj, że aby skutecznie gotować z resztek, warto mieć w zapasie zdrowe produkty „bazowe” - koniecznie sprawdź, co pysznego znajdziesz na naszych wirtualnych półkach ze zdrową żywnością!

 


 

Bibliografia:

Mikołajczyk-Kłębek A., Polacy co roku marnują niemal pięć milionów ton żywności, [Polska Agencja Prasowa], 2021. 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2022

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 2816 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-10-01
Bardzo sprawna i szybka obsługa.
2022-09-30
Szybka realizacja zamówienia
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel