Witamina E
Co to jest witamina E?
Witamina E to określenie grupy organicznych związków organicznych, do której należą alfa-tokoferole i tokotrienole. Związki te należą do niezbędnych składników w diecie człowieka. Witamina E, obok witaminy A, D i K, jest rozpuszczalna i wchłania się z tłuszczami. Jest ona wytwarzana wyłącznie w roślinach – organizm człowieka nie ma możliwości syntetyzowania jej endogennie. Występuje ona głównie w olejach roślinnych (rzepakowym, słonecznikowym i kukurydzianym), przy czym w olejach tłoczonych na zimno jest jej o 75% więcej niż w produkowanych innymi metodami i rafinowanych. W witaminę E bogate są również migdały, pestki dyni, orzechy włoskie i ziemne, produkty z pełnoziarnistego ziarna oraz warzywa liściaste, w tym sałata, szpinak i kapusta. Produkty o wysokiej zawartości witaminy E warto przyjmować z żywnością bogatą w witaminy A, B i C – zwiększają one jej przyswajalność.
Witamina E pełni w organizmie wiele funkcji. Jest ona przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko zakrzepicy tętnic, reguluje krzepnięcie krwi, obniża “zły” cholesterol LDL, poprawia metabolizm mięśni i ich wytrzymałość, a także obniża poziom glukozy u osób z cukrzycą typu 2. Zmniejsza ona też ryzyko powstania katarakty, poprawia jakość nasienia i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi oraz płuc. Suplementacja witaminy E może też zmniejszać objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Witamina E jest też bardzo wartościowa w branży kosmetycznej. Występuje ona jako substancja aktywna w wielu kosmetyków jako alfa-tokoferol. Witamina E nie bez powodu nazywana jest ”witaminą młodości”. Spowalnia ona procesy starzenia się skóry, poprawia jej ukrwienie, wzmacnia i uelastycznia tkankę łączną, działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wzmacnia płaszcz hydrolipidowy, odżywia i ujędrnia. W połączeniu z witaminą C Jest też wykorzystywana w kuracjach przeciwtrądzikowych (zapobiega powstawaniu zaskórników i hamuje stany zapalne). Tokotrienole (druga forma witaminy E) wykorzystywana jest głównie jako naturalny stabilizator.