Substancje lipofilowe
Co to są substancje lipofilowe?
Substancje lipofilowe to substancje niepolarne (niejonowe), które są zdolne do rozpuszczania się w tłuszczach, olejach oraz rozpuszczalnikach niepolarnych takich jak toluen czy heksan. Jednymi z popularniejszych substancji lipofilowych stosowanych w kosmetyce są witaminy A, D, E i K. Rozpuszczają się one tylko w tłuszczach, które są ich nośnikiem. Tłuszcz zwiększa ich przyswajalność przez organizm również w diecie człowieka. Poza witaminami należą do nich również hormony, aminokwasy czy związki węglowodorowe.
Substancje lipofilowe przenikają przez naskórek i pozostają w cemencie międzykomórkowym, a jednocześnie mają trudność z uwolnieniem się z lipofilowej bazy. Niepolarne i niskocząsteczkowe substancje lipofilowe (kwasy i zasady, nie sole) przenikają przez skórę znacznie lepiej z podłoża hydrofilowego niż lipofilowego.
Substancje lipofilowe w kosmetykach to, oprócz witamin, emolienty, w tym masła, woski i oleje pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Są to składniki, które zmiękczają i wygładzają włosy oraz naskórek, zabezpieczając je przed utratą (parowaniem) wody z powierzchni skóry. Emolienty ponadto zwiększają ich elastyczność i nawilżenie. Tworzą one na powierzchni skóry i łuski włosa warstwę okluzyjną. Składniki, które zmiękczają i wygładzają. Substancje o silnych właściwościach lipofilowych dodatkowo przeciwdziałają spienianiu się kosmetyku.
Lipofilowość substancji można wyrazić matematycznie, dzieląc Co (stężenie substancji rozpuszczonej w fazie olejowej) przez Cw (stężenie substancji rozpuszczonej w fazie wodnej).