Sorbitol
Co to jest sorbitol?
Sorbitol to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych (cukroli), otrzymywany poprzez redukcję glukozy. Jest on alkoholem heksahydroksylowym. Sorbitol jest bezbarwną krystaliczną substancją o słodkim smaku, dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest humektantem (substancją nawilżającą, dobrze wiążącą wilgoć).
Sorbitol stosowany w kosmetykach utrzymuje i zachowuje wilgoć oraz właściwą, płynną konsystencję, zapobiegając wysychaniu lub krystalizacji produktu. Wpływa też na lepkość poszczególnych składników. Jest on też rozpuszczalnikiem dla innych składników hydrofilowych zawartych w kosmetykach. Sorbitol jest też stosowany w produktach do jamy ustnej, w tym pastach i płynach. Poprawia on smak produktów do higieny jamy ustnej i nie jest fermentowany przez bakterie w jamie ustnej, dlatego nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Jest on też spotykany w kosmetykach do twarzy, ciała i włosów — zmiękcza, wygładza i nawilża.
Sorbitol naturalnie występuje w niektórych owocach, w tym jabłkach, gruszkach i śliwkach. Jest też powszechnie stosowany przy produkcji żywności. Jest on używany jako substancja słodząca dla osób chorych na cukrzycę. Nie wywołuje on wzrostu poziomu insuliny we krwi i jest metabolizowany w inny sposób niż glukoza.
Jest on też mniej kaloryczny niż cukier - 100 g sorbitolu zawiera ok. 250 kcal, przy czym jest on o połowę mniej słodki niż cukier, dlatego przy produkcji żywności często łączy się go z innymi słodzikami. Nadmierne spożycie sorbitolu może dać efekt przeczyszczający. Sorbitolu nie powinny spożywać w ogóle osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.