Olej ryżowy
Olej ryżowy
Olej ryżowy to tłuszcz, który powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Pozyskana substancja w wersji nierafinowanej ma żółty kolor, delikatny, orzechowy smak i aromat. Rafinowany jest bezzapachowy i bezsmakowy. Dzięki temu, że jest on pozyskiwany z łusek ziarna, olej bogaty jest w cenne dla zdrowia i wyglądu składniki.
90% jego zawartości stanowią tłuszcze, w tym kwas mirystynowy, palmitynowy, oleinowy, stearynowy, linolowy oraz alfa-linolenowy. Pozostała część to witamina E, K, lecytyna, kwasy organiczne, tokoferole, inozytol, gamma-oryzanol oraz fitosterole. Najwięcej aktywnych składników znajduje się w nierafinowanym, tłoczonym na zimno oleju ryżowym.
Olej ryżowy ma zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Można go stosować zarówno na zimno, jak i na gorąco - podczas smażenia nie wytrącają się szkodliwe tłuszcze trans. Olej ryżowy ma korzystny wpływ na zdrowie. Silniejszy od witaminy E przeciwutleniacz gamma-oryzanol, który reguluje poziom cholesterolu (zmniejsza zły i zwiększa poziom dobrego). Hamuje on też, w duecie z witaminą E, procesy starzenia się komórek i chroni DNA przed uszkodzeniami. Regularne spożywanie oleju ryżowego zmniejsza też objawy menopauzy, sprzyja rozbudowie masy mięśniowej i reguluje poziom TSH.
Olej ryżowy ma też duże znaczenie w kosmetyce. Przyspiesza on gojenie się ran, odbudowuje i wygładza skórę, a także spłyca zmarszczki. Działa przeciwzapalnie, kojąco, nawilżają i odżywia. Olej ryżowy nie ma potencjału uczuleniowego. Łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu. Olej ryżowy jest szczególnie polecany osobom z suchą, wrażliwą, naczynkową i skłonną do podrażnień. Pozytywnie wpływa również na wygląd włosów: zmniejsza ich wypadanie, pogrubia je, wzmacnia strukturę i pobudza wzrost.