Krzem organiczny
Co to jest krzem organiczny?
Krzem organiczny to pierwiastek, który odgrywa bardzo ważną rolę w poroście i mineralizacji kości oraz w tworzeniu kolagenu i tkanki łącznej. Wpływa on też pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci, wzmacniając ich strukturę. Krzem organiczny bierze też udział w syntezie kwasu hialuronowego i kolagenu, które są w dużej mierze odpowiedzialne za kondycję skóry i włosów. Pierwiastek ten nie występuje w przyrodzie w stanie wolnym, lecz jako dwutlenek krzemu, w postaci bezwodnej kwas krzemowy lub jako pochodna soli (krzemian).
Poziom krzemu w organizmie maleje wraz z wiekiem. W zdrowym organizmie jego stała ilość wynosi ok. 7 g. Uzupełnianie go pomaga opóźnić procesy starzenia się oraz degeneracji komórek w organizmie. Krzem może zarówno ułatwiać, jak i hamować wchłanianie się niektórych pierwiastków. Działa on synergistycznie z pierwiastkami takimi jak wapń, magnez, miedź, fosfor, cynk i siarka. Niedobór krzemu w organizmie utrudnia wchłonięcie się wymienionych pierwiastków. Krzem organiczny konkuruje we wchłanianiu się z pierwiastkami takimi jak chrom, potas, rtęć, kadm, stront, ołów czy glin (aluminium).
Krzem można dostarczyć w zrównoważonej diecie, można też skorzystać z suplementacji tego pierwiastka. Najwięcej krzemu organicznego zawiera pokrzywa, skrzyp polny, płatki owsiane, warzywa i owoce jedzone ze skórką, banany, ananasy i szpinak.
Krzem organiczny jest bardzo ważny dla zdrowia: przeciwdziała miażdżycy. Utrudnia on odkładanie się płytek miażdżycowych i uelastycznia naczynia krwionośne, co poprawia cyrkulację krwi. Ponadto wspiera on detoksykację organizmu i bierze udział w usuwaniu złogów. Wspomaga również pracę nerek, zmniejsza stany zapalne i działa korzystnie na układ oddechowy.