Miód manuka - właściwości i zastosowanie

2023-02-21
Miód manuka - właściwości i zastosowanie

Miód jest jednym z najbardziej cenionych produktów spożywczych ze względu na swoje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz właściwości gojące. Może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie w formie okładów na oparzenia, owrzodzenia oraz odleżyny. Coraz większą popularnością cieszy się przy tym nowozelandzki miód manuka.[1] W dzisiejszym artykule odpowiemy na pytanie, co to jest miód manuka i jak działa.

Miód manuka - z czego jest?

Miód z manuka jest naturalnym odmianowym miodem pszczelim. Wytwarzany jest z nektaru kwiatów krzewu manuka (Leptospermum scoparium), czyli wiecznozielonej roślina z rodziny mirtowatych, która występuje naturalnie jedynie w Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii.[2] Mimo iż nie różni się znacznie od innych miodów naturalnych pod względem składu chemicznego i właściwości biologicznych, posiada wyjątkowe cechy zwalczające drobnoustroje oraz bakterie, w tym te oporne na działanie antybiotyków. Swoje działanie zawdzięcza obecności w składzie metyloglioksalu. Z tego powodu najczęściej wykorzystywany jest do leczenia chorób układu pokarmowego, oddechowego oraz jamy ustnej.[3]

  • Naturalność

Miody manuka - właściwości zdrowotne

Najczęściej leczenie miodem manuka stanowi część terapii chorób układu pokarmowego. Pozwala zwalczyć bakterie odpowiedzialne za biegunki, zapalenie jelita cienkiego, okrężnicy, jelita grubego i żołądka. Ponadto trwają badania nad stosowaniem miodu manuka w terapii duru brzusznego u osób zakażonych szczepami bakterii opornych na leczenie antybiotykami. Może być stosowany także w formie płukanek jamy ustnej. Hamuje bowiem rozwój płytki nazębnej, minimalizuje ryzyko wystąpienia zapalenia dziąseł oraz pomaga zwalczać grzyby, bakterie i wirusy chorobotwórcze.[4]

Nie należy przy tym zapominać o tym, że miód manuka znajduje zastosowanie w formie okładów na skórę. Może być stosowany do leczenia przewlekłych ran, owrzodzeń oraz odleżyn. Odznacza się działanie przeciwdrobnoustrojowym i przeciwzapalnym. Co więcej, przyspiesza usuwanie martwych komórek oraz zmniejsza widoczność powstającej blizny. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom bywa pomocniczo wykorzystywany do leczenia zespołu stopy cukrzycowej.[5]

Warto przypomnieć o tym, że produkt jest coraz chętniej wykorzystywany także przez przemysł kosmetologiczny, m.in. w preparatach na trądzik. Znajduje zastosowanie w kremach i balsamach na problemy dermatologiczne. Nie tylko łagodzi istniejące stany zapalne, ale także minimalizuje pojawianie się nowych ognisk.[6]

Miód manuka - przeciwwskazania

Odpowiedzmy teraz na pytanie, czy miód manuka ma skutki uboczne. Aktualne badania nie odnotowują negatywnego wpływu metyloglioksalu na organizm. Ze spożywaniu miodu powinny zrezygnować jednak osoby chorujące na cukrzycę typu II. Warto przy tym podkreślić, iż wciąż trwają dyskusje na temat skuteczności okładów w leczeniu ran cukrzycowych.[7]

Miód z manuka cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i kosmetologiczne. Szeroki wybór produktów spożywczych oraz naturalnych kosmetyków na bazie miodu z manuka znajdziesz w ofercie naszego sklepu Nabea.

 

 


[1] Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Wykorzystanie miodu w zakażeniach, Herbalism, nr 1/2020, s. 84, 86.

[2] Mateusz Czajkowski et. al., Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie, Farmacja Współczesna, nr 10/2017, s. 36-37.

[3] Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Perspektywy wykorzystania miodu manuka w leczeniu chorób wewnętrznych, Post Fitoter, nr 17/2016, s. 55.

[4] Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Perspektywy wykorzystania miodu manuka w leczeniu chorób wewnętrznych, Post Fitoter, nr 17/2016, s. 55-57.

[5] Mateusz Czajkowski et. al., Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie, Farmacja Współczesna, nr 10/2017, s. 39-40.

[6] Agata Kaźmierczak, Dominika Wcisło-Dziadecka, Miód manuka – charakterystyka i zastosowanie w terapiach naturalnych, Kosmetologia Estetyczna, vol. 6, nr 5/2017, s. 473.

[7] Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Występowanie metyloglioksalu w miodzie manuka

i jego oddziaływanie na organizm człowieka, Postępy Fitoterapii, nr 3/2015, s. 174-175.

 

 

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 4274 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-05-16
Super
2024-05-16
Obsługa Super, zamówienie otrzymałam następnego dnia.
pixelpixelpixelpixel