Z naszego bloga
Ceny żywności rosną jak szalone, a twój portfel chudnie w oczach? Spokojnie, bez paniki – podpowiemy ci, jak oszczędzać na jedzeniu, tak, by było to proste i naprawdę skuteczne, a jednocześnie nie wymagało zbyt wielkich wyrzeczeń.
Woda
Najczęściej woda mineralna. Nawilża skórę i chroni przed wysuszeniem.
@01@
Odkryj nowy wymiar domowej pizzy z klasycznymi spodami do pizzy na zakwasie. Idealne dla każdego miłośnika pizzy, zapewniają lekkostrawny i smaczny posiłek. Pakowane w atmosferze ochronnej, by zachować świeżość i jakość. Każde opakowanie zawiera 2 spody do pizzy, gotowe do przygotowania w zaledwie 10 minut. Doskonałe na szybki i wygodny obiad dla całej rodziny.
skrobia kukurydziana, zakwas (mąka ryżowa, woda) 14 %, woda, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia ryżowa, maka kukurydziana, syrop glukozowy, alkohol etylowy, drożdże 2,2 %, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; dekstroza, oliwa z oliwek extra virgin 1,6 %, olej słonecznikowy, włókno roślinne (psyllium), sól jodowana (sól, jodek potasu), białko SOJOWE, substancje spulchniające: lakton kwasu glukonowego, węglany sodu; regulatory kwasowości: kwas winowy, kwas cytrynowy.
Położyć dodatki według własnego wyboru i piec przez około 8-10 minut w temperaturze 210°C. Ciesz się smakiem idealnej domowej pizzy bez wychodzenia z domu.
Może zawierać śladowe ilości gorczycy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu produkt należy spożyć w tym samym dniu, by cieszyć się najlepszym smakiem i jakością.
Schar to niemiecka marka zdrowych, bezglutenowych produktów zbożowych. Działa na rynku od 1992 roku. Głównym zadaniem firmy jest przygotowywanie wytworów bez glutenu, z których skorzystać może każdy. Tłumacząc swój cel i misję, marka posługuje się piękną metaforą stołu, do którego chcą zaprosić absolutnie każdego, bez względu na ograniczenia w sposobie żywienia.
Zdrowe produkty marki Schar przygotowywane są ze zbóż bezglutenowych najwyższej jakości. Firma starannie dobiera nie tylko surowce, ale i ich producentów. Schar współpracuje ze sprawdzonymi rolnikami, którzy pochwalić mogą się zrównoważonymi uprawami w ekologicznych warunkach. Do współpracy Schar zaprasza także najlepszych rzemieślników i mistrzów sztuki piekarskiej, aby wszystkie produkty były nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne.
W tej kategorii produktowej znajdziesz przede wszystkim produkty spożywcze pozbawione glutenu, takie jak herbatniki w czekoladzie, słodkie bułeczki, mąkę na chleb, batoniki zbożowe, ciasteczka deserowe, wielozbożowe wytrawne bułki typu ciabata, bułki do zapiekania, focaccie, chrupkie pieczywo, ciasteczka z kremem, brownie, muffiny, wafelki z nadzieniem, delicje, markizy, brioche, bułkę tartą, chipsy, płatki śniadaniowe do mleka, musli, croissanty, magdalenki, makarony, suche mieszanki do ciast, precle, tortille, gofry czy suchary. Choć wszystkie produkty marki Schar są bezglutenowe, niektóre z nich przypominają konwencjonalne jasne pieczywo czy słodycze, inne przybierają zdrowszą, niskokaloryczną formę – stworzone są z wielu zbóż i ziaren.
To, co absolutnie wyróżnia produkty marki Schar na tle konkurencji, to bardzo szeroka oferta produktów bezglutenowych. Coraz częściej nietolerancje żywieniowe nie pozwalają na spożywanie pszenicy, która to właśnie zawiera problematyczne białko – gluten. Z glutenu zrezygnować muszą osoby uczulone na gluten, cierpiący na celiakię (to prawie 1% populacji ludzkiej) oraz osoby z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która polega na tym, że układ immunologiczny nieprawidłowo reaguje na gluten. Reakcja ta prowadzi do stanu zapalnego, zwłaszcza w jelicie cienkim. Co ważne, choroba ta jest nieuleczalna, a jedyny sposób radzenia sobie z nią, to dieta eliminująca to białko. Objawy celiakii mogą pojawić się niejednokrotnie po kilku tygodniach lub nawet latach spożywania glutenu. Uczulenie i nieceliakalna nadwrażliwość na to białko mogą pojawić się znacznie szybciej. Najczęściej są to symptomy ze strony układu trawiennego.
Gdzie właściwie znajduje się gluten? Przede wszystkim w pszenicy, a także życie oraz jęczmieniu. Dieta eliminacyjna polega więc na skutecznym wyłączeniu tych składników spożywczych i zastąpieniu ich innymi. Osoby na diecie bezglutenowej mogą z powodzeniem jeść produkty kukurydziane, ryżowe, sojowe, gryczane, z prosa, tapioki, amarantusa, manioku. Bezglutenowcy mogą również jeść mięso, ryby, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Produkty od Schar całkowicie wykluczają zawierające gluten zboża, tworząc smaczną i zdrową alternatywę dla osób z problemami zdrowotnymi.
Produkty marki Schar zasmakują każdemu! Także tym, którzy na co dzień mogą spożywać gluten. Choć coraz częściej słyszy się o stosowaniu diet eliminacyjnych bez wskazania medycznego, zanim wykluczysz ze swojego menu gluten, najlepiej skonsultuj się z lekarzem. W przeciwnym wypadku możesz doprowadzić do niedoborów żywieniowych.
Produkty od Schar w 100% zastąpią konwencjonalne składniki spożywcze w kuchni. Jeżeli nie możesz jeść glutenu, wcale nie musisz rezygnować z wypieków, słodyczy czy makaronu. Wystarczy tylko zastąpić je zdrową i bezpieczną dla Ciebie alternatywą. Tu znajdziesz produkty razowe, pełnoziarniste oraz te, przypominające do złudzenia tradycyjne pszeniczne wypieki.
Ceny żywności rosną jak szalone, a twój portfel chudnie w oczach? Spokojnie, bez paniki – podpowiemy ci, jak oszczędzać na jedzeniu, tak, by było to proste i naprawdę skuteczne, a jednocześnie nie wymagało zbyt wielkich wyrzeczeń.