Aminokwasy
Co to są aminokwasy?
Aminokwasy to pojedyncze białka połączone wiązaniem peptydowym, które są budulcem tkanek w organizmie. Są one zbudowane z węgla, tlenu, wodoru i azotu. Niektóre z nich zawierają również siarkę. Wchodzą one w skład wielu białkowych produktów, w tym mięsa, jaj, roślin strączkowych, a także orzechów. Aminokwasy są też obecne w organizmie człowieka: biorą udział w budowie DNA, wchodzą też w skład mięśni, hormonów, włosów, enzymów trawiennych i innych organów. Pomagają także regulować gospodarkę hormonalną i biorą udział w regeneracji mięśni i skóry.
Aminokwasy można podzielić według funkcji, składu chemicznego i pochodzenia. Dwadzieścia spośród wszystkich aminokwasów buduje cząsteczki białka, z czego 18 występuje w organizmie człowieka. Wyróżniamy też aminokwasy niebiałkowe, których jest ponad 300 i które są tzw. przenośnikami (m.in. homocysteina, cykloseryna, GABA, lewodopa). Pod względem składu chemicznego można je podzielić na kwaśne, zasadowe oraz neutralne. Aminokwasy według pochodzenia dzielą się też na egzogenne (pozyskiwane z zewnątrz, np. w pożywieniu) i endogenne (będące naturalnie w każdym organizmie).
Aminokwasy pełnią też rolę neuroprzekaźników – są one cząsteczkami sygnałowymi w układzie nerwowym lub prekursorami przekaźników (aminokwas endogenny – tyrozyna, bierze udział w wytwarzaniu serotoniny – ”hormonu szczęścia”). Transportują i biorą udział w wydalaniu związków azotowych i jako antyoksydanty, przeciwdziałają utlenianiu się komórek. W ten sposób działają aminokwasy takie jak m.in. kwas glutaminowy, glicyna i cysteina.