ß-karoten
Co to jest ß-karoten?
ß-karoten jest związkiem organicznym, który należy do karotenoidów – czerwonych, żółtych i pomarańczowych barwników roślinnych. Występuje on naturalnie w owocach i warzywach w tym kolorze. W organizmie pełni on ważną funkcję – jest prowitaminą A, która wytwarza witaminę A.
ß-karoten jest znany jako substancja, która przyspiesza proces opalania i przedłuża opaleniznę, a dodatkowo chroni przed powstawaniem przebarwień posłonecznych. Jest też naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.
ß-karoten jest też przeciwutleniaczem, który blokuje działanie wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek organizmu i prowadzą do powstawania nowotworów. Beta-karoten zmniejsza też ”zły” cholesterol LDL, zapobiega miażdżycy i wspiera wzrok. Zmniejsza on ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, zapobiega powstawaniu zaćmy i uszkodzenia soczewki, a także zmniejsza objawy zespołu suchego oka.
Dzienna dawka ß-karotenu (prowitaminy A) wynosi 6 mg. Taka ilość jest zdolna wytworzyć 0,8 mg witaminy A. Beta-karoten podawany w zbyt dużej ilości może wywołać nieszkodliwą żółtaczkę marchwiową, która objawia się nadmiernym zażółceniem skóry. Zmiana pigmentu jest widoczna szczególnie po wewnętrznej stronie dłoni. Przy zauważeniu objawów należy odstawić suplementy zawierające witaminę A i ograniczyć spożycie owoców i warzyw o dużej zawartości beta-karotenu. Należą do nich marchew, dynia, brzoskwinie, pomarańcze, morele, a także warzywa liściaste: szpinak, sałata, jarmuż, szczaw i natka pietruszki.