Witamina D
Co to jest witamina D?
Witamina D to grupa niesteroidowych związków nierozpuszczalnych w wodzie. Witamina D, podobnie jak A, E i K, jest rozpuszczalna i wchłania się wraz z tłuszczami. Została ona odkryta w 1922 roku jako czwarta witamina. Wyróżniamy dwie formy tej witaminy w organizmie: witaminę D2 oraz witaminę D3. Obie są niezwykle ważne dla zdrowia i wielu układów w organizmie. Witamina D2 (ergokalcyferol) jest obecna w drożdżach i grzybach oraz w roślinach, witamina D3 (cholekalcyferol) zaś znajduje się w rybach, żółtkach jaj i innych produktach pochodzenia zwierzęcego.
Witamina D wzmacnia kości, mięśnie i zwiększa wytrzymałość organizmu na wysiłek, korzystnie wpływa na układ nerwowy i kostno-szkieletowy (w tym stan zębów), wzmacnia system odpornościowy, a także chroni przed powstawaniem cukrzycy typu 2. Reguluje ona również ciśnienie krwi i wpływa na proces krzepnięcia krwi. Zmniejsza też ryzyko powstawania nowotworów (jelita grubego, prostaty, sutka i jajnika). Witamina D wzmacnia też płaszcz hydrolipidowy skóry i zmniejsza stany zapalne.
Witamina D ma pochodzenie endogenne – jest ona generowana w 90% za pośrednictwem syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego o fali długości 280-315 nm, stąd u nawet 50% dorosłych mogą pojawić się niedobory tej substancji i konieczność suplementacji. Optymalne stężenie witaminy D w surowicy krwi u dorosłego człowieka wynosi 30-50 ng/ml, zaś bezpieczna dawka dla osoby w naszej strefie klimatycznej – 800–2000 IU. W słoneczne dni wskazane są też spacery i właściwa ekspozycja skóry na słońce.