Węglan sodu (E500) - właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Węglan sodu, czyli soda oczyszczona, to powszechnie występująca substancja znajdująca szerokie zastosowanie w branży spożywczej. Wykorzystywany jest jako substancja wypełniająca, która zwiększa objętość produktów bez nadmiernego podnoszenia kaloryczności. Ponadto poprawia właściwości wypiekowe produktów.[1] W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, czym charakteryzuje się dodatek funkcjonalny do żywności E500.
Co to jest węglan sodu?
Węglan sodu należy do grupy dodatków do żywności. Ma postać białego lub bezbarwnego krystalicznego proszku rozpuszczalnego w wodzie. Charakteryzuje się przy tym brakiem zapachu oraz delikatnie alkaicznym smakiem. Jakie dzienne dopuszczalne spożycie ma węglan sodu? Dawkowanie substancji nie podlega limitowaniu. Jest wykorzystywany jako substancja alkalizująca, gazująca i ułatwiająca rozpuszczanie. W przemyśle cukierniczym i piekarskim pozostaje zatem stosowana jako środek spulchniający.[2] Jak powstaje węglan sodu? Otrzymywanie odbywa się w procesie karbonizacji solanki amoniakalnej, którego głównymi surowcami jest kamień wapienny i solanka.[3]
Węglan sodu - zastosowanie
Węglan sodu ma szerokie zastosowanie w przemyśle żywieniowym. Znajdziemy go jako dodatek do dżemów, galaretek, mrożonych potraw rybnych oraz gotowych sosów i koncentratów. Jest powszechnie stosowany przy produkcji ciastek, proszku do pieczenia oraz w przetworach mleczarskich.[4] E500 bywa spotykany także w farmakologii. Niekiedy jest składnikiem kroplówek i zastrzyków. Jednocześnie pozostaje wykorzystywany w produkcji detergentów i środków czyszczących. Ułatwia usuwanie kurzu, nieprzyjemnych zapachów oraz tłustych plam z ubrań.[5]
Węglan sodu - właściwości
Wśród pozytywnych właściwości węglanu sodu można wymienić jego możliwości regulacji kwasów, co przekłada się na zachowanie prawidłowego pH organizmu. Dodatkowo chroni enzymy trawienne oraz pomaga regulować podstawowe mechanizmy fizjologiczne. Wykazuje między innymi korzystny wpływ na układ krążeniowo-naczyniowy. Pozwala bowiem na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co ułatwia jej przepływ. Ponadto ma pozytywne oddziaływanie na uwalnianie tlenu z hemoglobiny. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.[6]
Soda oczyszczona jest przy tym cenionym środkiem czyszczącym. Nie tylko neutralizuje nieprzyjemne zapachy, ale także ułatwia usuwanie uporczywych plam i zabrudzeń. Często bywa składnikiem domowych detergentów własnej roboty. Jest składnikiem naturalnych past do zębów, wykazuje właściwości ścierające, które pozwalają na usuwanie osadów i przebarwień. Pielęgnuje jednocześnie jamę ustną i stabilizuje pH, co bezpośrednio przyczynia się do ograniczenia namnażania grzybów i bakterii.[7]
Węglan sodu - szkodliwość
Jak wspomniano powyżej, dzienne dopuszczalne spożycie nie jest limitowane. Soda oczyszczona jest bezpiecznym środkiem spożywczy. Warto wspomnieć, iż organizm nie tylko potrzebuje węglanu sodu, ale także samodzielnie go wytwarza w trzustce, żołądku i nerkach.[8] Jest to także substancja, którą można spotkać w naturalnych i bezpiecznych środkach czyszczących. Soda oczyszczona z oferty produktowej naszego sklepu Nabea znajduje przy tym zastosowanie w kosmetologii.
[1]Elwira Tymoszuk, Maria Szpakowska, Dodatki do żywności w świetle polskich i unijnych unormowań prawnych, Zarządzanie i Finanse, R. 10, nr 3/2012, s. 231-232.
[2]Chemia Żywności, https://cbimo.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/cbimo/grafika/Spulchniacze__w._12.pdf (dostęp 20.02.2023).
[3]https://ciechgroup.com/fileadmin/Soda_sol/pliki_PDF_PL/201511/SP-ZLM-01_Specyfikacja-_Weglan_sodu_paszowy_wyd._16-2014.pdf (dostęp 20.02.2023).
[4]Chemia Żywności, https://cbimo.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/cbimo/grafika/Spulchniacze__w._12.pdf (dostęp 20.02.2023).
[5]Mark Sircus, Soda lecznicze właściwości, Białystok, 2016, s. 10, 57.
[6]Mark Sircus, Soda lecznicze właściwości, Białystok, 2016, s. 10-11.
[7]Mark Sircus, Soda lecznicze właściwości, Białystok, 2016, s. 57-58.
[8]Mark Sircus, Soda lecznicze właściwości, Białystok, 2016, s. 10.