Tran
Co to jest tran?
Tran to ciekły tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb dorszowatych lub z tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (fok i wieloryba). W latach 60.-80. XX wieku był w formie płynnej podawany dzieciom w przedszkolach i szkołach jako prozdrowotny suplement na odporność. Tran ma charakterystyczny rybny zapach, przez co często był nielubiany przez najmłodszych. Obecnie znacznie popularniejszą i przyjazną formą są łatwe do przełknięcia i bezsmakowe kapsułki.
Tran wyróżnia się wysoką zawartością witamin A, D oraz Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). NNKT, szczególnie kwasy EPA i DHA wzmacniają organizm, budując jego odporność. Łagodzą one również stany zapalne i wyciszają objawy alergii. Tran wyrównuje on też stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6, uzupełniając niedobory tych pierwszych. Kwasy Omega-3 poprawiają transmisję serotoniny i dopaminy, odpowiedzialnych za dobre samopoczucie (nastrój). Korzystnie wpływa on nie tylko na odporność i układ nerwowy, ale również na układ krwionośny, poprawiając profil lipidowy organizmu i obniżając “zły cholesterol LDL.
Tran działa też jako suplement na urodę: kwasy Omega-3 oraz witaminy A, D i E wzmacniają skórę, włosy i paznokcie, a także odpowiadają za młody wygląd skóry.
Tran należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta, przy czym podczas kuracji zaleca się zrezygnować z dodatkowej suplementacji witamin A, D i E – przy zwiększonej dawce wykazują one zdolność kumulowania się w organizmie w nadmiernej ilości. Tranu nie powinny przyjmować osoby z hiperkalcemią (przy podwyższonym stężeniu wapnia w surowicy krwi) i kamicą nerkową. Nie należy ich też łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi (tran może wzmacniać ich działanie).