Olej wiesiołkowy
Olej wiesiołkowy
Olej wiesiołkowy to olej pozyskiwany z nasion tej rośliny (m.in. wiesiołka dziwnego i dwuletniego) w temperaturze do 30 st. C. Znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce, przy produkcji suplementów i w ziołolecznictwie. Olej wiesiołkowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (linolowy i gamma-linolenowy), fitosterole, aminokwasy siarkowe oraz witaminy i minerały, w tym witaminę E, wapń, selen, cynk i magnez.
Olej wiesiołkowy można stosować wewnętrznie (jako suplement lub element posiłków) oraz zewnętrznie, na skórę. Ma on prozdrowotne działanie w różnych aspektach: łagodzi objawy menopauzy, ma pozytywny wpływ na płodność u kobiet (poprawia jakość śluzu), zmniejsza bóle reumatyczne, przyspiesza gojenie ran, stymuluje regenerację tkanki chrzęstnej i łącznej. Ponadto wzmacnia on układ odpornościowy, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Substancje zawarte w oleju z wiesiołka są składnikami komórek mózgu, dlatego ma on również korzystny wpływ na centralny układ nerwowy, w tym nastrój, pamięć i funkcje myślowe.
Nie należy go stosować w ciąży, ponieważ wpływa na rozrzedzenie krwi. Przeciwwskazaniem do jego przyjmowania jest też hemofilia, padaczka i jednoczesne przyjmowanie leków wydłużających czas krzepnięcia krwi. Podczas suplementacji nie należy przekraczać dziennej dawki oleju. Nadmiar może wywołać biegunkę, nudności i ból brzucha.
Olej wiesiołkowy sprawdza się także jako kosmetyk. Wspiera on leczenie trądziku zwyczajnego i różowatego, atopowego zapalenia skóry, egzemy, suchej skóry i łagodzi podrażnienia. Jest on też częstym składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych, ponieważ wygładza zmarszczki i odmładza wygląd skóry.