Olej canola
Olej canola
Olej canola (inaczej olej rzepakowy) jest olejem tłoczonym z nasion rzepaku. Po zebraniu rzepaku przechodzi on proces tłoczenia lub tłoczenia i ekstrakcji, a następnie rafinacji (dokładnego oczyszczania). Olej rzepakowy jednak nie zawsze jest rafinowany. Nierafinowany olej canola (z pierwszego tłoczenia) ma bardziej wyrazisty smak i zawiera więcej składników aktywnych, przez co jest bardziej ceniony w kuchni i kosmetyce. Przy odpowiednim przechowywaniu (w chłodnym i ciemnym miejscu) zachowuje trwałość nawet przez 2 lata.
Olej canola jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera on korzystne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 i omega-3 (2:1) oraz fitosterole oraz antyoksydanty, w tym witaminę E oraz polifenole. Kwas oleinowy zawarty w oleju canola (ponad 60% składu) wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego, reguluje metabolizm i poziom cholesterolu, zapobiega cukrzycy i działa antyoksydacyjnie (przeciwstarzeniowo). Zapobiega też powstawaniu kamieni nerkowych.
Olej canola w kosmetyce jest znany jako zmiękczający i wygładzający emolient. Po aplikacji na skórę lub włosy tworzy ochronną powłokę, która zapobiega ucieczce wody z ich powierzchni. Ponadto uelastycznia skórę, wygładza płytkie blizny, uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza rumień. Łagodzi też swędzenie charakterystyczne dla skóry z AZS i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Olej canola jest wykorzystywany również jako olej bazowy i nośnik dla innych substancji aktywnych, w tym olejków eterycznych.